Kultura

Predstavljanje zbirke pesama Slađane Branislave Bušić

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 12 03 2019

Predstavljanje zbirke pesama Slađane Branislave Bušić i razgovor sa autorkom biće održani u Kontakt galeriji SKC-a sutra od 19 sati.

Slađana (Branislava) Bušić, Hodajuća radost ili Veselo lice, poreklom iz Detinjstva, doselila se u duh Umetnosti, zahvaljujući slučajnosti sinhroniciteta i simbolima koje je sretala kroz snove, u životu, i kroz život. Bivše je vatrogasno godište. U srcu je dete, u duši čovek. Ili, pokušaj čoveka u potrazi za dušom duha i duhom duše. LJubav joj je kiseonik, osmeh zaštitni znak, iako bez šešira nikada nije izašla na ulicu.

Aforizme peče umesto hleba, prozom se hrani, dok poeziju pije svakodnevno umesto lekova za smirenje. Iz Pozorišta ne izlazi smatrajući ga drugom kućom. Platno koristi umesto ogledala. Da nema klavir, kameru, fotoaparat, olovku i programe za montažu, ne zna šta bi radila sa očima, prstima, a još manje sa sobom. Za retoriku bi dala život, jer priča koliko može, a ćuti koliko mora. Smatra da se od novinarstva (čiji je apsolvent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu) ne živi, ali spremna je za reč i da umre. Drži se Reči! U jednoj od najkreativnijih redakcija Radio Beograda 1, u Obrazovnom programu za decu i mlade i Udruženju „ZBUNOVNIK“ pronašla je inspiraciju, sebe u detetu i zbunjujuće dete u sebi. Razbunjuje ga Poezijom; načinom na koji živi. Osim u RADIJU i na „JIN - JANG- JUNG“ akademiji, u projektu „Mladi dolaze“ Udruženja književnika Srbije (od aprila 2015. godine) Hodajuća radost, veselo hoda čuvajući mladost i stičući praktična znanja i iskustva na putu POETIKE ŽIVOTA u redu življenja. Iz drame u životu živi život u drami, baš po receptu Pjera Sarazaka.

Član je Književnog kluba „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu, kao i milanovačke pesničke grupe „Mladi i mrtvi“, član dramske sekcije projekta „Negujmo kulturu“, scenarista, moderator i menadžer za medije na kulturno – umetničkim manifestacijama širom zemlje i u regionu. Zastupljena je u zbornicima i antologijama, u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada, kako za pesme, aforizme, kratke filmove i priče, tako i prilikom učešća na takmičenjima u lepom govoru… Dobitnica je nagrade Matićev šal 2018. Godine za knjigu „U uhu duh(a/u)“ koja je objavljena u 16. kolu edicije „Prvenac“ Studentskog kulturnog centra Kragujevac