KulturaFoto: ilustracija

Predstavljanje zbirke pesama "Sve biće u redu" Aleksandra Đokovića

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Četvrtak, 23 01 2020

Zbirka pesama pod nazivom "Sve biće u redu" autora Aleksandra Đokovića biće prdstavljena čitaocima sutra od 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a.
 
Đoković je lirski hroničar svakidašnjice, autor koji petparačko prevodi u umetničko, opsednut nesporazumom zvanim ljubav koji latentno vreba i iz pesama drugačijeg prosedea. Sama knjiga konstruisana je tako da se od početnog ruralnog pejzaža novembra u polju, gde se skupljaju parčići šuplje trske, završi duboko u splinu Beograda gde su svi plavičasto srećni, a život opisuje rečima: treba, strpljivo, ako…

Svedenost kao artistički svetonazor, komunikativnost, vešti opisi poraza malog čoveka, permanentni humor, koji u nekim momentima prelazi u samoironiju, izbalansiranost pesama koje od knjige čine skladnu celinu, nulta tolerancija prema visokim tonovima lirike, ozbiljni su aduti ovog štiva. Nema tu mesta patetici čak ni kada se peva o tragično nastradalom, kultnom pesniku Milanu Milišiću.

Srđan Čeperković

Aleksandar Đoković rođen je 1986. godine. Piše poeziju i kratku prozu. Pesme su mu objavljene u zborniku mlađih vrnjačkih pesnika Između plime i oseke. Živi i radi u Beogradu.