KulturaFoto: Pozorište za decu

Premijerom predstave “Bambi” počinje 22. Međunarodni festival “Zlatna iskra” u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 17 11 2020

Premijernim izvođenjem predstave “Bambi” sutra od 18 časova svečano će biti otvoren 22. Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra” u Pozorištu za decu i trajaće do petka, 20. novembra. Na festival će se nadmetati pet predstava pozorišta iz Slovenije, Češke, Bosne i Hercegovine i Novog Sad. 

U Kragujevcu će i ove godine biti održan Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra”, 22. po redu, od 18. do 20. novembra. Ovogodišnji festival će se zbog aktuelne epidemiološke situacije razlikovati u odnosu na ranije, odnosno biće održan sa manjim brojem učesnika i publike, uz primenu svi preventivnih mera. 

Otvaranje festival zakazano je za sutra od 18 časova u Pozorištu za decu, a tom prilikom će premijerno biti izvedena predstava “Bambi”, koju je režirao Jakub Maksimov, po motivima bajke Feliksa Saltena. 

Na festival će se nadmetati pet predstava pozorišta iz Slovenije, Češke, Bosne i Hercegovine i Novog Sad. Iz Pozorišta za decu poručuju da su sve takmičarske predstave u vidu kratke forme is a malim brojem izvođača. 

Kada je reč o takmičarskm delu programa, u četvrtak, 19. novembra biće izvedene predstave “Negde drugde” pozorišta Lutkovno gledališče iz Ljublane od 12 časova i komad “Čarobnjakova boja” pozorišta Lutkovno gledališče iz Maribora od 18 časova u Pozorištu za decu, dok će predstava “Prefab” pozoriša Mir.Tetar i kompanija Plata iz Praga biti izvedena u 14, 15 i 16 časova u Dramskom studiju “Petar Pan”.   

U petak, 20. novembra, od 10 sati biće izvedena predstava “Bajka o izgubljenom vremenu” Pozorišta lutaka iz Mostara u Pozorištu za decu, a od 12 časova predstava “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih iz Novog Sada u Knjaževsko srpskom teatru.   

Odluku o najboljima doneće tročlani žiri koji čine rediteljka i glumica Emilija Stojan Mrdaković, glumac Petar Lukić i glumac Dejan Gocić.

Festival će biti završen u petak, 20. novembra, od 18 časova u Pozorištu za decu dodelom nagrada najboljima u čiju čast će biti izvedena predstava “Tihi dečak”.

Pozorište za decu ovogodišnji Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra” organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave.