KulturaFoto: Facebook

"Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka" u KST-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Petak, 29 11 2019

Predstava pod nazivom "Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka", koju je, u produkciji Festivala prvoizvedenih predstava iz Aleksinca, režirala Vida Ognjenović, biće izvedena sutra od 20 časova u Knjaževsko-srpskom teatru. 

U predstavi igraju Slobodan Beštić i Jovana Todorović

Predstava je bazirana na autentičnim pismima između Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka koja je sa ruskog na srpski jezik preveo Vladimir Jagličić, a adaptirala i režirala Vida Ognjenović.

Publici će biti predstavljen jedan deo pisama u periodu od samog početka njihovog dopisivanja do dogovora da se prvi put uživo vide. Kroz pisma su prožeti njihovi životi (Marinin van Rusije i Borisov u Rusiji), njihovo pesničko stvaralaštvo kao i veliki naboj emocija koja su ova dva pesnika gajila jedno prema drugom. Kroz njihovu prepisku se oseća ljubav pesnika prema pesniku i dva ljudska bića koja žive za susret, ljubav, a žive na rubu egzistencije svako u tom trenutku sa svojim bračnim drugom. Predstava postavlja pitanje da li danas takvi ljudi postoje i da li takvih ljubavi danas ima u vremenu tehnološkog razvoja i medijskog kiča.