Kultura

"Priče od kiše" Danice Jevđović u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 25 02 2019

Otvaranje izložbe "Priče od kiše" Danice Jevđović biće upriličeno sutra od 20 časova u Galeriji SKC-a.

„Izložba „Priče od kiše" povezuje dva naizgled kontradiktorna aspekta u jedinstvenu postavku. Naime, spaja iluzionizam prizora i iskustvenost objekta.

Tradicionalne slike, ilustracije i fotografije, ma koliko velike ili male, uprkos iluziji realnosti drže posmatrača na distanci. Ta dela su poput prozora koji gledaju u neko drugo mesto. Pred njima je posmatrač svestan da je u pitanju iluzionistički prizor. Umetnički objekti, poput instalacija su pak stvarni u svojoj prostornosti i samim tim bliži iskustvenom, jer pružaju realni doživljaj za posmatrača. Danica je u svom radu spojila dualitet prizora i objekta, uzevši najbolje iz oba sveta. Delo Hajrudina Ramadana Priče od kiše je puno fantastičnih predela, koje je moguće videti samo kroz uramljeni prozor slike. Pored toga, Daničina vizuelna interpretacija nam omogućuje da istovremeno doživimo stvarni prostor, vazduh i svetlo između slojeva od kojih je sačinjena instalacija. U toj tenziji fantastičnog i stvarnog, u nama se dešava vrsta kognitivne disonance, gde se realno iskustvo meša sa imaginarnim.
Fenomen svetla privlači umetnike i filozofe od antike do danas. U alegoriji pećine, Platon je upravo svetlo proglasio vrhovnom istinom, gde obasjane forme-ideje bacaju senke po pećinskim zidovima. Te senke, ljudi nesvesni onoga što se dešava iza njih doživljavaju kao realnost. Daničini radovi se na još jedan način bave dualitetom, jer prikazuju motiv pećine u kojoj je svetlo veoma blago, nasuprot motivu pustinje u kojoj je ono nemilosrdno. Takav raspon moći govori da se ovoj temi mora prići sa velikim poštovanjem, kako likovno, intelektualno, tako i duhovno. Danica je preko svetla ređala slojeve fantastičnih oblika, koji svojim senkama daju sliku posebne realnosti. Kaže se da se istina može pročitati između redova, a u ovom slučaju istina se može videti između slojeva..."
Dragan Bibin

Danica Jevđović rođena 1992. u Užicu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu školske 2014/2015. na departmanu likovnih umetnost, studijska grupa: slikarstvo, u klasi prof. Dragana Matića. Završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2017. na studijskoj grupi: grafičke komunikacije, pod mentorstvom prof. Ivice Stevanovića. Član umetničke grupe SUEuKI i Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU).

Izložbu će otvoriti Aleksandar Dimitrijević, magistar likovnih umetnosti, a publika će moći da je pogleda do 17. marta.