Kultura

Projekcija filma "Čujte i počujte: Maštanje o novom konektovanom svetu"

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Ponedeljak, 13 05 2019

Dokumentarni film "Čujte i počujte: Maštanje o novom konektovanom svetu", za čiju se režiju pobrinuo Verner Hercog, biće prikazan sutra od 20 sati u Kontakt galeriji SKC-a.

Kakav je i koliki egzistencijalni uticaj robotike, interneta stvari i veštačke inteligencije na život čoveka? Društvo danas zavisi od interneta u skoro svakom pogledu, ali retko kada zaista zastanemo da preispitamo njegovu beskonačnost, svemogućnost i nezaustavljivu omniprisutnost.

Hercog istraživanje našeg ubrzanog online života u kojem smo svi povezani, dokumentuje pričama različitih čudnih i zabavnih pojedinaca – od internet pionira do žrtava radijacije wi-fi uređaja, čije anegdote i iskustva prikazuju kompleksnu sliku našeg vrlog, novog sveta. Hercog opisuje internet kao jednu od najvećih revolucija koju trenutno proživljavamo, ali ipak svoj entuzijazam prizemljuje uznemirujućim pričama sajber bulinga i zavisnosti od interneta. Uz detaljno prikazane analize sadašnjeg stanja interneta i world wide web korisnika, postavljaju se smislena pitanja o njegovoj budućnosti. Između ostalog, i da li će nam uskoro – ukoliko već nije – on doneti više štete nego koristi?

Ulaz na film je besplatan.