Kultura

Projekcija filma “Izbačeni” u SKC-u

Autor: InfoKG
15:00 | Ponedeljak, 02 12 2019

Projekcija dokumentarnog filma “Izbačeni” (Push) biće održana sutra od 20 časova u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra. 

Najnoviji film Fredrika Gertena, upoznaje nas sa jednom od najvažnijih savremenih tema a to je tema stanovanja širom sveta i istog problema koji imaju lјudi širom planete. Dok cene stanovanja rastu, plate ostaju na istom nivou. Da li gradovi postaju sve više zatvoreni za svoje građane? Da li su stanovi postali deo imovine bogatih korporacija – aktiva kojom trguju i koji stoje prazni izbacujući napolјe lјude koji više ne mogu da priušte da žive tu gde su rođeni? U čijem su vlasništvu zgrade koje stoje prazne nasuprot brojnih beskućnika i onih koji su proterani sa zemlјišta na kom su podignute? Na ova pitanja odgovore daju Saskia Sasen, Džozef Štiglic, Roberto Saviano i pre svega Leliani Farha – specijalni izveštač Ujedinjenih nacija, koja se bavi problemom adekvatnog stanovanja lјudi širom sveta i pravom na pristojan krov nad glavom.

Producenti kažu da je “Izbačeni” više od filma – prerastao je u pokret, u borbu za suprotstavlјanje krizi koja preti gradovima širom sveta. Film o korporacijama i njihovoj nepojmivoj moći, o korupciji, obespravlјenosti slabih u koje polako počinju da se ubrajaju i vlade jer kako u filmu tvrde – vrednost svih nekretnina koje funkcionišu kao korporacijska imovina kojom se trguje na planeti je 217 biliona dolara što je nekoliko puta više nego zbir BDP-a svih ekonomija sveta zajedno! I kako UN izveštač tvrdi – nekretnine su postale valuta kojom se trguje, kao zlato, samo što zlato ne spada pod osnovna lјudska prava, a stanovanje ipak da.