Kultura

Promocija antologija postmodernih priča "Vrhovi" i "Novi vrhovi" u Biblioteci

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Sreda, 20 04 2022

Promocija antologija postmodernih priča "Vrhovi" i "Novi vrhovi", Vase Pavkovića i Slavoljuba Markovića, održaće se sutra od 19 časova u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".

Pored priređivača ovih antologija, gost će biti i pisac, jedan od zastupljenih u antologiji, Milovan Marčetić.

"Vrhovi", antologija postmodernih priča generacije 50-ih, koju je priredio Vasa Pavković, i "Novi vrhovi", anatologija postmodernih priča generacija 60-ih i 70-ih, koje su priredili Vasa Pavković i Slavoljub Marković, objavljene su kao 50. i 51. broj časopisa Priča.

Ovaj poduhvat autora antologija i „časopisa za priču i priče o pričama“ daje generacijski obojenu sliku razvoja kratke priče, priče i pripovetke, od pojave „mlade srpske proze“ pre 40 godina do generacije rođene 70-ih godina prošlog veka, čiji predstavnici, po rečima priređivača, „jedva da su imali prilike da objavljuju na nekadašnjem, jedinstvenom jugoslovenskom kulturnom prostoru“.

Kao središnju tačku perioda koji antologije obuhvataju, Vasa Pavković u predgovoru navodi knjigu Tajno društvo sa podnaslovom Antologija mladih srpskih pripovedača, koju je objavio vršački KOV i njegov tadašnji urednik Petru Krdu.

Antologije koje počinju pričom Kurs kreativnog pisanja Davida Albaharija, a završavaju se Ronjenjem na dah Miće Vujčića, dobar su predložak za razgovor o četiri decenije srpske priče.