Kultura

Promocija antologije savremene dijalekatske poezije u Kući Đure Jakšića

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Četvrtak, 08 10 2020

Promocija antologije savremene dijalekatske poezije "Maternji jezik" biće održana sutra od 12 sati u Kući Đure Jakšića.

U promociji antologije ičestvuju Aleksandar B. Laković, Zoran Vučić, Radenko Bjelanović i Dragan Radović.

Leskovački kulturni centar i Književna zajednica „Bora Stanković“ iz Vranja izdavači su knjige „Maternji jezik – antologija savreme dijalekatske pozije (1980 – 2010)“. 

Knjiga je podeljena autorima. Jedan od zastupljenih pesnika, Radosav Stojanović, objavio je na svom FB nalogu reagovanje, koje prenosimo u celini:                                                              

Kakva je to antologija kada vam u njoj u tri pesme načine 22 greške i iseku jedan stih? To znači da su vam izmenili 22 stiha, a jedan osakatili, a da vas kao autora za to nisu pitali. A nisu se ni potpisali kao koautori. Niti su dobili vaše odobrenje da se vaše pesme tamo nađu. Stručnjaci ove književne hajdučije: autor Zoran Vučić i urednici knjige „Maternji jezik“ Miroslav Cera Mihailović i Dragan Radović, zajedno sa piscem pogovora Sunčicom Denić Mihailović, nisu se libili da tamo uvrste maksimalan broj svojih pesama i, zamislite, bez grešaka. Miroslav Mihailović – 15, Dragan Radović – 12, Zoran Vučić – 9 i Sunčica Denić – jednu ali vrednu tri pune stranice – „Žimi sve“. Iz samog naslova se očituje genijalnost autorke, a tek iz pogovora „Dijalekatska književnost juga Srbije“, pa mu ispada da su Bogdan Čiplić, Matija Bećković, Miro Vuksanović, Dragomir Brajković, Ivan Negrišorac i još neki u knjizi zastupljeni ljudi sa tog žalosnog juga Srbije! A kada je reč o beleškama o piscima, jedino Radosav Stojanović nije zavredeo da mu se pomene ni jedna od 40 objavljenih knjiga. Ali su zato sve svoje pedantno uneli, a o Matiji Bećkoviću napisali belešku od tri-četiri stranice, samo što mu nisu objavili imena ljubavnica. Možda bi ih i uneli, da su ih znali. I sada će morati niški pravosudni organ da o tome raspravlja, jer knjigu su dva izdavača Leskovački kulturni centar i Književna zajednica „Borisav Stanković“ Vranje štampali u Nišu. Tipični provincijski kompleksi koje prate sujetne bolesti provincijskih piskarala.