Kultura

Promocija knjige “Negde između” Iskre Peneve u Kutiji šibica

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Petak, 29 07 2016

Promocija knjige “Negde između” Iskre Peneve biće održana večeras od 19 časova u Kutiji šibica Studentskog kulturnog centra.

Hrvatski književnik Valerio Orlić, Iskrino delo vidi na sledeći način:

Svojom ispovednom lirikom ili malim životnim dnevnikom, Peneva se zvukovno stapa u duševni šapat; vetra, Sunca i vode gde intenzivnom magijom uspeva zarobiti naš trenutak, dozvolјavajući nam postepeno uplovlјavanje u njene emotivne dubine i svetove.

Svaka Iskrina poetska minijatura čini svet za sebe. U određenim okolnostima može odvojeno disati, živeti, finkcionisati, ali ujedno njena pesma čini snažnu, čvrstu kompaktnu celinu pesničke zbirke Negde između.
Samo istinskim čistim umom i srcem pronaći ćemo u ovom poetskom dnevniku utočište lјubavi. Ovo je dnevnik života i jedne lјubavi, o lјubavi. Tu je simbol života i pesničkog postojanja Sunce. Sunce je zaštitni simbol njenog univerzuma, ono je dah njenog postojanja i nadahnuća.

Sudbonosna snaga Iskrine poezije je sposobnost da stvaralačkim umećem preslika emotivno stanje duše i udahne joj život, a čitaoce da podstakne na dublјe razmišlјanje i pronalaženja samog bitka istine lјubavi i života. Jer male stvari čine život, to nam pesnikinja niže kroz stihove pokušavajući da nam približi vrtloge emocija kroz rečˮ, rekao je Valerio Orlić

Književnica Iskra Peneva rođena je 25. juna 1980. godine u Beogradu, gde i radi. Diplomirala je na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Poetične misli objavlјuje u dnevnim listovima i književnim časopisima u zemlјi i inostranstvu. Prevođena je na engleski, makedonski, bugarski, albanski, ruski, švedski, islandski, korejski, ukrajinski, vlaški, polјski, slovenački. Do sada je objavila tri zbirke poezije: Kutija sa devet strana (2002), Vatra i leptir (2004), Putevi posle (2006, koautorska knjiga poezije). Dobitnica je više nagrada i priznanja. Saradnik je časopisa Makedonska videlina. Član je udruženja književnika Srbije.