KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Promovisana knjiga Vitold Pilecki „Dobrovoljac za Aušvic, preko granica hrabrosti“

Autor: InfoKG
15:00 | Subota, 27 05 2023

U Istorijskom arhivu Šumadije otvorena je izložba i promovisana knjiga Vitold Pilecki „Dobrovoljac za Aušvic, preko granica hrabrosti“ koju je priredio Dušan Simić iz udruženja Mark IX. Poljski konjički oficir, obaveštajni agent i vođa u pokretu otpora, Vitold Pilecki se radi prikupljanja podataka dobrovoljno prijavio da bude zarobljen u logoru Aušvic, u kome je proveo skoro tri godine. Knjiga koju čine izveštaji iz logora u Kragujevcu je promovisana na dan njegove smrti, 25. maja 1948. godine kada su ga streljanjem pogubile tadašnje vlasti u Poljskoj.

Promociji su prisustvovali Nj.E. ambasador Rafal Perl, predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, predsednik Nacionalnog saveta poljske manjine u Srbiji Geze Poljak, predstavnici udruženja „Mark IX“ i drugi.

"Drago nam je što u Kragujevcu možemo da otvorimo izložbu o kapetanu Vitoldu Pileckom, velikom poljskom nacionalnom heroju, čoveku koji može biti primer svima nama, a ne samo u Poljskoj, kazao je ambasador Perl podsetivši da su Kragujevac i Poljska povezani sličnom sudbinom stradanja u Drugom svetskom ratu i pobratimstvom sa dva poljska grada,  Bidgoščem i Bjelsko-Bjalom".

Na pobratimstvo dva grada i dobru saradnju sa narodom Poljske i ambasadom ove zemlje u Republici Srbije ukazao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, istakavši da Bidgoš i Bjelsko-Bjala nagrađuju autore Međunarodnog salona antiratne karikature. 

"Ova izložba i promocija knjige je prilika da se upoznamo sa jednim poljskim herojem i njegovom borbom protiv najvećeg zla u Drugom svetskom ratu, a dodatni značaj je u tome što Kragujevac kao grad stradalnik i član Asocijacije gradova „Vesnika mira“ nosi najviše tekovine borbe protiv fašizma", kazao je Petrašinović.

"Datum, kada je pre 75 godina pogubljen Vitold Pilecki, predstavlja pobedu života nad smrću jer će kroz ovakve događaje i sećanja on živeti večno kao simbol istrajnosti, odvažnosti, hrabrosti i borbe za slobodu", kazala je Sanja Živković, direktor Istorijskog arhiva Šumadije, izrazivši zadovoljstvo što su ova ustanova u saradnji sa ambasadom Poljske i priređivačem knjige na ovakav način obeležili 25. maj.  

"Zahvaljujući boravku Vitolda Pileckog u Aušvicu, radnjama koje je preduzimao svet je obavešten o stradanju jevrejske zajednice u ovom i logoru Birkenau, sovjestkih ratnih zarobljenika i poljske inteligencije, što je bio prvi razlog da se on na takvu akciju odluči", objašnjava Dušan Simić. 

"Iako je 27. januar 1945. godine dan oslobođenja logora Aušvic, priča o Vitoldu Pileckom je mlađeg datuma jer je u javno mnjenje Poljske dospela  tek 2008. godine. Vitoldov život i ciljevi koje je sebi postavio i realizovao su univerzalne ljudske vrednosti, a namera nas u udruženju je bila da te vrednosti i njegovu stradalnu ulogu predstavimo srpskom narodu, sa posebnim osvrtom na to „ući na strašno mesto, ali ne poginuti“. Za takav vid heroizma je najvažnije imati, ističe Simić, zdrav stomak, koncentraciju i dobro zdravlje što su bili preduslovi koji su mu omogućili da preko 950 dana logoraškog staža u Aušvicu doživi i pobegne u aprilu 1943. godine".