Kultura

Promocija „Rečnika pojmova likovne umetnosti i arhitekture“ i monografije „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine – arhitektura koja nestaje“

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Sreda, 13 10 2021

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Narodni muzej u Kragujevcu organizuju promociju prvog i drugog toma „Rečnika pojmova likovne umetnosti i arhitekture“ i monografije „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine – arhitektura koja nestaje“, sutra od 19 sati u Legatu Nikole Koke Jankovića.

„Rečnik pojmova likovne umetnosti i arhitekture“ je jedinstveno i kapitalno delo koje je izdala Srpska akademika nauka i umetnosti i saradnji sa Zavodom za udžbenike. Prvi tom Rečnika, koji sadrži pojmove od slova A do slova Đ, objavljen je 2014. godine, a drugi tom, sa pojmovima od slova E do slova K, objavljen je 2020. godine i u Kragujevcu će biti njegova druga promocija, nakon promocije organizovane u SANU, tokom oktobra ove godine.  

O prvom i drugom tomu „Rečnika pojmova likovne umetnosti i arhitekture“ govoriće akademik Milan Lojanica, glavni i odgovorni urednik Rečnika i sekretar Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, kao i dr LJiljana Stošić, urednik Rečnika.

Pored Rečnika, biće predstavljena i publikacija „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine – arhitektura koja nestaje“  dr Gorice LJubenov. Ova monografija je rezultat dugogodišnjih autorkinih  istraživanja sela na Staroj planini, tokom kojih je beležila ostatke tradicionalne arhitekture koja, ne odolevajući zubu vremena, neumitno nestaje.