Kultura

Promocija romana „Beba“ u Narodnoj biblioteci

Autor: Jovana Mladenović
11:30 | Ponedeljak, 23 12 2019

Autobiografski roman pod nazivom "Beba" autora Milana Mitrovića iz Kragujevca biće predstavljen sutra od 18 časova u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ž. To je iskrena i emotivna priča o ostvarenju čovekove želje za potomstvom, zasnovana na borbi mladog para da putem vantelesne oplodnje dođe do bebe.

To je iskrena i emotivna priča o ostvarenju čovekove želje za potomstvom. Autor romana zasnovanog na istinitim događajima pripoveda o vantelesnoj oplodnji i mladom bračnom paru koji se bori protiv steriliteta. Višegodišnju borbu za potomstvom prati niz tragikomičnih događaja koji prate njihovu životnu priču.

Put ka željenom cilju protkan je brojnim nevoljama i prevarantima koji nastoje da izvuku korist od nevoljnika. Njihova borba da prevaziđu sve te prepreke je simbolika života koji se nekako održava i u najtežim okolnostima.

Neke digresije nisu opterećujuće, i uzgredno, slikaju devijacije društva, odnosno određenih službi. One, indirektno, ocrtavaju sociloške prilike i međuljudske odnose. S druge strane, još jasnije, surovije, saznajemo za oblike primitivizma, koji omogućuju prevarantima da se neosnovano bogate na račun nesreće ljudi.

„Utopljenik se hvata za slamku, govori naša izreka, i zato pisac nije hteo da glavne likove osvesti i odmakne od traženja rešenja tamo gde ga nema. Iako su mladi supružnici potpuno svesni činjenice o delanju raznih nadrilekara i prevaranata, ipak podležu opštem shvatanju i odlaze kod njih te postaju njihove žrtve. Tek posle mnogo trošenja živaca, novca i vremena, shvataju da u našoj zemlji za njih nema leka i odlaze u Prag da tamo pokušaju sa vantelesnom oplodnjom. Ova scena podseća na ono Njegoševo da će džeferdar Vuka Mandušića prekovati negde drugde, a ne u Crnoj Gori – uvek se čini, a često i jeste tako da je bolje onamo – preko reke…“

U romanu je prikazana jedna realna i ogoljena slika našeg zdravstva…

Autor Milan Mitrović rođen je 1969. godine u Kragujevcu gde je završio osnovnu i srednju školu. Po struci je mašinski inženjer i diplomirani ekonomista. Profesionalno radi kao vatrogasac u Kragujevcu već 22 godina. Njegov sin ima 8 i po godina…