Kultura

Promocija romana “Gvozdeni oblaci” na Letnjoj sceni SKC-a

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 21 06 2019

Promocija romana “Gvozdeni oblaci” Branislava Jankovića biće održana sutra od 19 časova na Letnjoj sceni Studentskog kuturnog centra. 

Nove hronike Jevrema Utvića, raspopa i istražitelјa. Neko ubija žene u haremu Zekerija-paše, jednog od zapovednika Niša. Pošto ne može sam da pronađe ubicu, paša traži pomoć od Uzun-age, svog najvećeg neprijatelјa, da pronađe i dovede raspopa Jevrema Utvića, razvratnika i bivšeg ubicu, pripadnika Obrenovićeve tajne policije. Iako mu je glava ucenjena zbog učešća u Milojevoj buni, Jevrem se odaziva pozivu, ali ni njegovo prisustvo na pašinom dvoru ne sprečava nova ubistva. Postaje svestan da zločini nisu puka i nasumična smaknuća i da tragovi vode do grčkih fanariota, Srbije, Stambola i… jedne žene – Bulut-hanume, glavne žene Zekerija-paše. U lagumima ispod pašinih dvorova raspop pronalazi tajne koje će baciti senku sumnje na svakog u istrazi. Ali ko je ubica? Besomučna potraga vodi čitaoca od ciganskih šatri do turskih zindana, od spalјenih srpskih sela do niških džamija, od izdaja do večnih prijatelјstava, od senki do sunca. I do jedne lјubavi zbog koje se paša i aga nikada neće pomiriti.

Branislav Janković rođen je 1969. u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. Objavio je romane “O vukovima i senkama” (2011), “Suze Svetog Nikole” (2013), “Vetrovi zla” (2015) i “Peta žica” (2015), kao i zbirku priča “Bezimeni” (2014).