Kultura

Promocija romana "Ostrvo mrtvih" Aleksandra Đukanovića u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Četvrtak, 21 11 2019

Roman pod nazivom "Ostrvo mrtvih" autora Aleksandra Đukanovića biće predstavljen čitaocima sutra od 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a.

Novi roman Aleksandra Đukanovića "Ostrvo mrtvih" prirodan je nastavak razvijanja jedne autentične poetike čiji su se obrisi mogli prepoznati u Mamonovom ključu, prethodnoj knjizi ovog autora. Tematski razuđen, stilski razbarušen, sa mnoštvom digresija na našu neveselu društvenu stvarnost koja je transponovana na jednu pomalo košmarnu sliku sveta, ovaj roman Aleksandra Đukanovića nam priča priču koja nas do trenutka kada sklopimo korice drži u stanju „čitalačke pripravnosti“.

Glavni junak romana, intelektualac na pragu onoga što bismo, služeći se oveštalim jezikom, mogli da nazovemo sredovečno doba, biva akter i žrtva niza fantazmogoričnih događaja, grubo iščašenih u odnosu na njegovu beogradsku svakidašnjicu. Junaci ove knjige izrastaju iz onoga što govore i ovaj nas pisac, koji je majstor dijaloga, sigurnom rukom izvodi na čistinu, pošto prođemo kroz svojevrsnu arkadiju simbola i svega onoga saobraznog jednom postmodernističkom rukopisu.

Vešto nas prevodeći iz realnog u fantastično, Đukanović svojim romanom uvek ostavlja otvorena mnoga vrata, iza kojih se, bez izuzetka, nanovo iznenadimo prostorima u kojima smo se obreli, što ovu knjigu čini svežom i prijemčivom za mnogobrojna tumačenja, rečju univerzalnom. (Velimir Knežević)
 
Aleksandar Đukanović je sveža pojava na savremenoj književnoj sceni. Ne samo zato što je na njoj prisutan tek nekoliko godina i što mu je ovo treće po redu ostvarenje, već i zato što predstavlja jednu od relativno retkih pojava među današnjim piscima literature koja ima elemente fantastike i horora. Naime, on poseduje svest o tome da nije bogomdan i da se u pisanju može i mora učiti razvijati, napredovati (o čemu svedoči razlika između njegovog prvenca „Mamonov ključ“, koji ima zanimljivu i dobro vođenu priču, ali čije je slabosti u „Ostrvu mrtvih“ autor itekako prevazišao). Takođe mu je jasno da, bez obzira na to sa kakvom namerom piše i kojom se temom bavi, pisanje zahteva ozbiljan, dugotrajan i mukotrpan rad. Stoga u njegovim romanima, kao i u zbirci pripovedaka „Hladna površina“, imamo mnoštvo podataka na koje se sasvim slobodno možemo osloniti kao na relevantan izvor čak i onda kada su ovi podaci uklopljeni u fantazmagoričnu priču koja krivuda stazom između epsko-mitološke fantastike, horora i stripa.

Roman „Ostrvo mrtvih“ donosi jedan novi, zanimljiv i pitak amalgam navedenih žanrova. Kompozicija romana je potpuno stripska. Karakterizacija likova i radnja romana odvijaju se istovremeno, i to putem svedenih dijaloga smeštenih u osenčene i minimalizovane opise karakteristične za avangardne stripove sa mračnom atmosferom i jezivim, misterioznim zapletima. Ova početna atmosfera poslužila je kao odlična osnova za suptilno preplitanje sa romantičarskim horor nasleđem, odnosno sa misterioznim i suštinski zastrašujućim snoviđenjima Edgara Alana Poa. (Biljana Golić)

Aleksandar Đukanović je rođen 1971. godine u Beogradu. Ostrvo mrtvih je njegov treći roman. Pored beletrističke proze objavljivao dela iz popularne istorije, kao i knjige koje su uključene u školski program za nastavu istorije u osnovnim školama.