KulturaFoto: printscreen/youtube

Promocija romana „Persson“ Nikole Lekića

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 17 09 2019

Roman pod nazivom „Persson“ autora Nikole Lekića biće predstavljen čitaocima u Kontakt galeriji SKC-a sutra od 19 časova.

Mladi samozvani pesnik Nikola Nikolajević bez prihoda je i bez krova nad glavom. Njegova sestra mu pronalazi stan u drugom gradu i ubrzo posle preseljenja nestaje bez traga. Samome u ogromnom stanu koji kao da je zaboravljen od sveta, prelivajući se kroz njegove prostore, u Nikolajeviću se bude strahovi koje uzavrela mašta samo uvećava. Da stvar bude gora, čudna porodica kojoj stan pripada stanuje na istom spratu. Nikolajević se trudi da ostane neprimećen, provodi dane u preispitivanju i snolikim predstavama, razgovarajući sa sobom i zamišljenim prijateljem. Sluteći da prezime vlasnika na pločici ulaznih vrata predstavlja upozorenje, ispunjen strepnjom da sam stan povlači konce njegove sudbine, neočekivano dobija priliku da otkrije izlaz iz sveta u kojem lebdi između sna i stvarnosti. Suptilno pripovedajući o borbi za fizičku slobodu i slobodu duha, stvarajući filmsku atmosferu Polanskog i Hičkoka, „Persson“ izrasta u uzbudljivu savremenu priču o samoći, unutrašnjim lomovima i ljubavi.

Nikola Lekić je rođen 1989. godine u Beogradu. Detinjstvo i ranu mladost proveo u Kruševcu i Somboru. Studirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Trenutno živi i radi na relaciji Novi Sad-Beograd. Piše kritike, srednje i duge forme, sa rimom i bez rime. Godine 2014. je štampao svoj roman „Žbun“ u 50 primeraka. Godine 2016. objavio roman „Trafika“. Roman „Persson“ objavila je izdavačka kuća Laguna.