Kultura

„Slovenski krug“ u "Mostovima Balkana"

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Utorak, 06 11 2018

Izložba fotografija Marka Stamatovića pod nazivom „Slovenski krug“ biće otvorena sutra od 20 sati u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana“.

„U ovo doba brzog življenja, reklama i blokbastera, oživljavanja raznih likova grčke i  nordijske mitologije pretočenih u super heroje stripova i novela, polako ali sigurno gubimo kontakt sa jednim misterioznim i magijskim svetom koji je prožimao našu prošlost i kroz tradiciju,  iako neprimetno, aktivno prožima našu sadašnjost. Od Pramraka do Prajajeta, od Svaroga do Peruna, divova, patuljaka i Drveta Sveta, sve su to delovi jednog univerzuma koji je vladao životima naših predaka i koji i danas postoje u tragovima u našem svakodnevnom življenju. Osetio sam potrebu da se na neki način usudim i pokušam da  kroz svoja viđenja upotpunim sliku o ovom davno zaboravljenom veličanstvenom svetu jer jedino kroz ta saznanja možemo shvatiti neverovatnu raznolikost i dubinu nečega što nazivamo kulturnim nasleđem Srba. Ovo je  priča o jednoj zaboravljenoj magiji verovanja, načinu poimanja ciklusa života i smrti kod staroslovenskih naroda kroz mitologiju i običaje. Kultura starih slovena je bila duboko povezana sa prirodom i  njene  manifestacije su doživljavane kao delovanje božanskih sila te se ova priča fokusira na smene godišnjih doba kroz likove Boginja plodnosti i smrti.“

Izložba će biti otvorena do 27. novembra.

Marko Stamatović je rođen 13.02.1977. godine u Kragujevcu. Master grafičkog dizajna, diplomirao je 2008. godine na Filološko – Umetničkom Fakultetu u Kragujevcu, odsek za grafički dizajn. Član je ULUPUDS-a od 2008. godine, odsek za umetničku fotografiju i dizajn. Radovi su mu objavljivani u mnogim publikacijama i časopisima kao što su Politika, REFOTO, Novi Magazin, Svetlost, CityWalker, Digital, Digital camera, Danas, Blic , Turistički Svet, National Geographic Srbija kao i  Smithsonian Magazine. Autor je 20 samostalnih izložbi zakljucno sa 2016. godinom i učesnik preko stotinu salona i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegov fotografski rad je nagradjivan i u zemlji i inostranstvu a neke od najvažnijih nagrada su nagrada ta najbolju fotografiju Windows 7 sistema, kompanije Microsoft, druga nagrada na prestižnom svetskom foto konkursu „Lovers of the Light“  kao i nagrada Ujedinjenih nacija i Alijanse Civilizacija za najbolju fotografiju godine  za 2011. godinu. Trenutno radi kao profesor likovne kulture u Kragujevcu. Umetnički je direktor foto&dizajn studija „Stamatović“. Stalni je saradnik magazina „National Geographic Srbija“. Predsednik i osnivač foto kluba „APOLO“ iz Kragujevca i idejni tvorac i osnivač prvog festivala umetničke fotografije u Srbiji „Fotorama“.