Kultura

Srpski novac od 13. do 21. veka u Narodnom muzeju

Autor: Jovana Mladenović
09:02 | Petak, 16 10 2015

Kragujevčani će u narednih mesec dana biti u prilici da pogledaju izložbu „Srpski novac od 13. do 21. veka“ koja će, u okviru "Oktobarskih svečanosti", biti otvorena večeras u Konaku kneza Mihaila, u Narodnom muzeju.

Izložba prikazuje osnovne tokove istorijskog razvoja i upotrebe dinara u periodu srpske državnosti. Posetioci će biti svedoci burnih dešavanja i uzajamnog prožimanja različitih civilizacija i kultura iz kojih su nastajali autohtoni izrazi koji govore o našem identitetu i pripadnosti.

Odabrani komadi iz Numizmatičke zbirke Narodne banke Srbije kazuju nam svoju priču o usponima i dostignućima naše države, ali i padovima, ratovima i razaranjima. Svaki komad simbol je velikih nastojanja srpske države, njenog duha, ambicija i sudbine.

Novac je izložen po hronološkom redosledu i obuhvata srpski srednjovekovni novac, novac Kneževine i Kraljevine Srbije, novac Jugoslavije i novac Republike Srbije. Pored toga, deo postavke je posvećen i osnivanju i radu Narodne banke Srbije.

Posetioci izložbe moći će da se upoznaju i s kovanjima srpskih srednjovekovnih vladara, koji su po ugledu na vizantijski novac započeli bogatu istoriju kovanja novca u Srbiji.

Posebnu pažnju na postavci privlače odabrana kovanja iz perioda vladavine cara Dušana. Među najlepša Dušanova kovanja spada dinar koji je nastao u slavu njegovog krunisanja za cara 1346. godine. Pažnju privlači i jedna vrsta novca koju je kovao Vuk Branković dok je vladao u oblastima oko Prištine i Skoplja, jer je prvi put u istoriji kovanja naziv dinar ispisan na novcu jednog srednjovekovnog vladara.

Izložen je novac od bakra, srebra i zlata. Među izloženim komadima izdvaja se zlatnik kovan 1882. godine povodom proglašenja Srbije za kraljevinu i kneza Milana za njenog kralja.

Među eksponatima, po svom likovnom rešenju, izdvaja se jedna od najlepših novčanica koju je Narodna banka izdala – novčanica od 1000 dinara iz 1931. godine s portretom kraljice Marije Karađorđević, za koju je rešenje izradio naš poznati slikar Paja Jovanović.

Opticajni novac Republike Srbije takođe je deo izložbe. Na novčanicama se nalaze portreti ličnosti koje su dale izuzetan svetski doprinos na polju nauke i kulture, dok su na kovanom novcu prikazana značajna arhitektonska ostvarenja – pored zdanja iz 19. i 20. veka, dati su i prikazi srpskih srednjovekovnih manastira.