KulturaFoto: Nebojša Babić

Sve je spremno za prvo izdanje Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“ (PROGRAM)

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Petak, 11 06 2021

Internacionalni festival „Isidora Žebeljan“ biće održan od 15. do 17. juna 2021. godine u organizaciji Muzičke omladine Kragujevac. Bogat umetnički program biće održan u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije i Legatu Nikole Koke Jankovića. Ulaz na sve događaje je besplatan, ali se mesto u publici mora rezervisati.

Publika će biti u prilici da čuje dva koncerta i da prisustvuje razgovoru o operi i projekciji snimka sa svetske premijere opere "Dve glave i devojka”, na kom će učestvovati umetnici koji su bili deo produkcije. 

Programom je planireano i da bude proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora. Nagradu će dodeliti predsednik međunarodnog žirija Ivo Josipović.

Ovu manifestaciju, posvećenu Isidori Žebeljan, jednoj od naših najznačajnijih i u svetu najizvođenijih kompozitora, podržali su Grad Kragujevac, nacionalna platforma Srbija stvara, SOKOJ, muzička kompanija Mascom i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu.

- Program će biti sadržajan i zanimljiv, zahvaljujući velikom broju umetnika, Isidorinih prijatelja i poštovalaca, koji su se odazvali našem pozivu i prihvatili učešće na Festivalu, ali i članovima umetničkog i organizacionog odbora, koji vredno rade kako bi sve zamišljeno bilo uspešno realizovano, izjavio je Stefan Adamović, predsednik Muzičke omladine-Kragujevac i direktor Festivala.

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali zbog ograničenog broja posetilaca, u skladu sa epidemiološkim merama, biće potrebno da svi zainteresovanisvoje mesto u publici rezervišu.

PROGRAM

15. jun od 20 časova, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije - prvo veče festivala

Na svečanom otvaranju će "Žebeljan ansambl" izvesti pozorišnu muziku Isidore Žebeljan, pisanu za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je naša najuticajnija kompozitorka višestruko nagrađivana, između ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Yustat nagrade za scensku muziku. Pre početka koncerta publici će se obratiti naši istaknuti glumci, Anica Dobra i Svetozar Cvetković, dok će Ivo Josipović, hrvatski kompozitor, predsednik međunarodnog žirija mladih kompozitora, proglasiti pobednika ovog takmičenja. 

16. jun od 19,30 časova, Legat Nikole Koke Jankovića - drugo veče festivala

U Legatu Nikole Koke Jankovića, koji je bio veliki poštovalac Isidore Žebeljan i njenog stvaralaštva, biće organizovan okrugli sto. Učesnici će biti umetnici koji su učestvovali u produkciji opere „Dve glave i devojka“, Aneta Ilić, Vasa Stajkić, Boris Liješević, Premil Petrović i Borislav Čičovački. Nakon razgovora sa umetnicima, publika će moći da pogleda projekciju opere „Dve glave i devojka“, prve i jedine opere koja je svetsku premijeru imala u inostranstvu na srpskom jeziku.

17. jun od 20 časova, Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije - treće veče festivala

Na zatvaranju Festivala nastupiće "Žebeljan orkestar", uz učenike Škole za muzičke talente iz Ćuprije. Orkestrom će dirigovati naš istaknuti dirigent, Premil Petrović, a solisti će biti Aneta Ilić (sopran), Mirjana Nešković (violina) i Borislav Čičovački (oboa). Na programu koncerta će se naći dela Isidore Žebeljan, ali i Dušana Radića, koji je kompozitorku, čije ime Festival nosi, predložio za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i Iva Josipovića, hrvatskog kompozitora, predsednika međunarodnog žirija takmičenja mladih kompozitora, koje se održava u okviru Festivala.

Program sve tri večeri moći ćete da pratite i u direktnom prenosu na YouTube kanalu Muzičke omladine Kragujevac.

KAKO DO REZERVACIJE MESTA

Ulaz na sve događaje je besplatan, ali se mesto u publici mora rezervisati putem linkova koji će biti aktivni od subote, 12. juna, od 8 časova, do popune dozvoljenog broja mesta.

Linkovi za rezervaciju:

15. jun - LINK
16. jun - LINK
17. jun - LINK