Kultura

"Tesla i Pupin na istom putu" u Narodnom muzeju Kragujevac

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Sreda, 15 02 2017

Izložba ”Tesla i Pupin na istom putu” biće otvorena večeras u 18 časova u Narodnom muzeju.

Izložba je nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, autora izložbe o Mihajlu Pupinu i Muzeja Nikole Tesle, a organizuje se pod generalnim pokroviteljstvom Rajfajzen banke, koja ove godine obeležava 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji.

Projekat “Tesla i Pupin na istom putu” je najbolji način da se po prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos ove dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti. Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ova interaktivna postavka ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije – njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva. Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Da li danas znamo da je na Pupinov poziv Nikola Tesla dolazio na Kolumbija univerzitet kako bi inspirisao njegove učenike, da li znamo da su i Pupin i Tesla plakali dok su slušali guslara u Americi, da li smo se zagledali u štampu iz vremena njihovoh života, koja ih je spajala u želji da spasu svet od ratova, da li znamo da su jeli slatko od pomorandžine kore prilikom poslednjeg susreta, dva dana pred Pupinovu smrt? Ovo je samo početak duge liste susreta dva velika genija, koja su delila strast prema umetnosti, čitala iste narodne pesme, a često iste ljude nazivala bliskim prijateljima. Uz mnoge podatke priča o sukobu se topi, a narasta ona o slozi i poštovanju. Aleksandra Ninković Tašić