Kultura

TIHI DEČAK najbolji na "Malom Joakimu", u Rijeci pobednik po oceni publike

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Četvrtak, 14 11 2019

Predstava kragujevačkog Pozorišta za decu pod nazivom "Tihi dečak" za kratko vreme osvojila je dva značajna priznanja. Na ovogodišnjem festivalu Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije "Mali Joakim" ovaj komad proglašen je najboljim u celini, te mu je pripao "Grand prix" festivala. Na reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, "Tihi dečak" je najbolja predstava po oceni publike. 

Na ovogodišnjem festivalu Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije "Mali Joakim", "Pozorište za decu Kragujevac" je za predstavu "Tihi dečak" osvojilo Grand prix festivala za najbolju predstavu u celini, a glumcu Milomiru Rakiću je dodeljena nagrada za ulogu Vuka. 

"Tihi dečak" Pozorišta za decu iz Kragujevca najbolja je predstava 24. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci, po oceni publike. "Predivna, topla, maštovita predstava o dečaku koji izgubi sluh ganula je i oduševila našu publiku i nagrada Domino putuje u vešte i lutkarske ruke kragujevačkog ansambla", navodi se u obrazloženju. 

“Tihi dečak” je lutkarska predstava bez lutaka, to je ples prstiju i gluma tela, koji su zasnovani na principima takozvanog platform teatra, gde čovek na sceni može biti ujedno i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit. 

Tekst za ovu predstavu napisali su Ana Duša i Tin Grabar, koji potpisuje i režiju. Muziku je uradila Mitja Vrhovnik Smrekar, a kostime Sara Smrajc Žnidarčič. U predstavi igraju Milomir Rakić, Ljubica Radomirović, Miloš Milovanović i Sanja Matejić.