KulturaFoto: Nenad Borisavljević - ŠIFF

"Trag divljači" najbolji film 7. ŠIFF-a

Autor: InfoKG
10:30 | Utorak, 13 12 2022

Kragujevačka publika je svojim glasovima odlučila pobednika sedmog Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala, debitantsko ostvarenje Nenada Pavlovića film „Trag Divljači“.

Film je nastao po prozi Živojina Pavlovića i vodi nas u 70-te godine komunističke Jugoslavije. U Istočnoj Srbiji perspektivni novinar istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Nagradu publike grada Kragujevca – „Hrastov list“ i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđenu sredstvima Filmskog centra Srbije, poneo je reditelj filma Nenad Pavlović.

Drugu godinu za redom u saradnji sa Udruženjem filmskih montažera Srbije dodeljujemo AFIFS nagrade za montažu. Ovogodišnji dobitnici su Ljiljana Lana Vukobratović – Nagrada za životno delo, Dejan Urošević – Nagrada za najbolje montirani igran film u 2022. („Leto kada sam naučila da letim“), Tihomir Dukić i Marko Tisovec – Specijalno priznanje za montažu filma („Usekovanje“), a u kategoriji manjinske koprodukcije za montažu je nagrađena rumunska montažerka Corina Stavilă („Lovac na vetar“).

U takmičarskom programu prikazano je 9 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. U revijalnom delu programa prikazana su dva filma nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“. Sedmo izdanje festivala je obeležila odlična komunikacija između publike i filmskih stvaralaca, nakon većine projekcija publika je razgovarala sa rediteljima, producentima, glumcima, montažerima i drugim profesionalcima koji stvaraju film. 

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od 7 festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“, a podržali su ga Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, “Big Fashion”.