Kultura

U toku godišnja izložba Udruženja likovnih umetnika Kragujevca KULT, obeležena dvogodišnjica postojanja (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
09:34 | Subota, 26 09 2020

U galerijskom prostoru Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" u toku je druga po redu godišnja izložba Udruženja likovnih umetnika Kragujevca KULT, koja će trajati do 9. oktobra. Oko 45 radova je predstavilo 19 izlagača iz Srbije i Crne Gore. Izložbu je otvorio Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti slikar i istaknuti likovni kritičar.

Slike su izložili Bernard Ljubac, Tomislav Savić, Verica Rakita, Milan Ognjanović, Marija Veličković, Aleksandar Božović, Ana Mutavdžić, Bogoljub Boban Janaćković, Boško Raičević, Dobrica Obradović, Milica Trajković, Miodrag Elezović, Srbobran Boca Kilibarda, Vesna Stanković, Zdravko Vučinić, Zoran Milanov Mićanović, Zorica Marković i Zorica Ilić.

Slike su rađene tehnikama ulje na platnu i akril, a likovni umetnici, članovi Udruženja, stvarali su ih u prethodnih godinu dana. 

Ova izložba je druga godišnja izložba Udruženja likovnih umetnika Kragujevca KULT.

Udruženje je nastalo 2018. godine, a dvogodišnjicu postojanja, sem izložbom, obeležilo je i dokumentarnim video prelistavanjem događaja i aktivnosti koje su članovi imali u ovom periodu, vezano za umetničko stvaranje, poput kolonija, druženja... Udurženje je nastalo s idejom da popularizuje slikarstvo i druge vidove umetnosti u Kragujevcu. Za sada ima tridesetak članova, a broj onih koji žele da se priključe u stalnom je porastu.

"Srećni smo što smo za ove dve godine uradili više nego što smo planirali i zamislili da možemo, naročito ako uzmemo u obzir situaciju sa pandemijom Korona virusa. Naši planovi za dalje su veliki", kaže ovim povodom za InfoKG Verica Rakita, članica Udruženja. Ističe da su najviše ponosni na Međunarodnu likovnu koloniju "Iskra sunca u decembru", održanu krajem prošle godine. SPD Radnički ugostilo je umetnike u Sportskom centru "Iskra". Ideja ove kolonije, koju su bili podržali brojni sponzori, je povezivanje i razmena iskustava u oblasti likovne umetosti, ukidanje barijera... Dela koja su umetnici stvarali u "Iskri" bila su prikazana na izložbi u ovom prostoru, a povodom 3. decembra kao Međunarodnog dana osoba invaliditetom. Neke slike na novootvorenoj izložbi u Biblioteci, koje nisu prikazane ranije, pripadaju učesnicima Kolonije.

Naša sagovornica kaže da će pod istim sloganom članovi Udruženja i ove godine biti aktivni i inspirisani za rad, te da se svi nadaju da će epidemiološka situacija biti stabilna kako bi se ponovo organizovala Međunarodna likovna kolonija "Iskra sunca u decembru" u kreativnoj atmosferi. Zkoliko to ne bude moguće, članovi Udruženja stvaraće u svojim ateljeima, a izložbe će svakako biti. Značaj ove likovne kolonije prepoznala je i lokalna samouprava, koja daje podršku, pored SPD Radnički, u saradnji sa SC "Iskra". 

Jedan od učesnika Kolonije, umetnik Srbobran Kilibarda, izradio je skulpruru koja će biti poklonjena SC "Iskra", a i drugi učesnici su izrazili želju da po jedno svoje delo daruju za sobe u ovom sportskom centru.

Izložbu u Narodnoj biblioteci možete pogledati do 9. oktobra.

Galerija slika