Kultura

Umetnici iz Japana, Vašingtona i Londona na "Fotorami"

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 24 05 2016

“Fotorama fest“ – festival umetničke fotografije, 6. po redu, biće održan u Narodnom muzeju predstojećeg vikenda, od 27. do 29. maja, uz podršku ove ustanove kultute i grada Kragujevca.

Na festivalu će se predstaviti i umetnici iz inostranstva, sa tri kontinenta. Pored japanskog umetnika Ko Jamade, dolaze Dijana Markozi, fotograf “Nacionalne geografije“ iz Vašingtona i Natalija Fadejeva, digitalni umetnik i modni retušer iz Londona. Svi programi su potpuno besplatni tako da svi studenti i zainteresovani ljubitelji fotografije mogu da posete radionice koje će održati ovi umetnici tokom trajanja "Fotorame".

U planu je Radionica astrofotografije koja će se održati u Opservatoriji Instituta za fiziku. Domaćin radionice biće prof. Saša Simić. Terenska radionica sa Dijanom Markozi na kojoj će sa učesnicima podeliti svoja iskustva u oblasti reportažne i dokumentarne fotografije pod nazivom “Mesta i uspomene“ biće održana u selu Dobroselica, koje je, prema rečima organizatora, jedno od mnogobrojnih srpskih sela koje nestaje. Radionicu retuša održaće Natalija Fadejeva, digitalna umetnica koja će se baviti trikovima i tehnikama Londonske škole retuša.

Još jedna novina ove godine je "KRACK fest", Kragujevačka revija autorskog i cosplay kostima u saradnji sa Pozorištem za decu, čiji će učesnici  prošetati po gradu, slikati se sa prolaznicima i doprineti festivalskoj atmosferi u gradu.

Ovogodišnja 6. “Fotorama“ biće svečano otvorena u petak, 27. maja u 20 sati, u Galeriji Mihailovog konaka, Narodnog muzeja, izložbom fotografija “Primerci oproštaja“ japanskog umetnika Ko Jamada.