KulturaFoto: Petar Miljković

"Uspomene na Crvenu zastavu" u Teatru

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Ponedeljak, 26 09 2022

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra izvešće sutra od 20 časova predstavu "Uspomene na Crvenu zastavu“, rađenu po tekstu Milovana Mračevića i u režiji Aleksandra Lukača.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostimografiju Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković Trnda.

U predstavi igraju Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.   .      

Reč autora

Pre dvadesetak godina razgovarao sam sa čovekom koji je radio u Zastavinoj namenskoj proizvodnji o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu: „Srušila se čitava jedna civilizacija.”

Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala.

Milovan Mračević

Reč reditelja

Pisac Milovan Mračević je prevashodno istoričar koji dramski oblikuje svoja istraživanja. U slučaju Uspomena na „Crvenu zastavu“ on svesno otvara svoje istorijski precizno delo interpretaciji i čitanju koje umnogome zavisi od sećanja. Naravno, zavisno od godišta učesnika ali i posmatrača, ta sećanja su izvorna ili sekundarna, prepričana, anegdotalna, i nadasve nepouzdana. Kao takva, ona paradoksalno dovode u pitanje istorijske činjenice i nameću zaključke o našoj, ne tako davnoj prošlosti, zasnovane na shvatanju naše sadašnjosti. A ta sadašnjost je prevashodno obojena egzistencijalnim strahovima od kojih, barem u ovoj predstavi, nudimo utočište u varljivoj udobnosti nostalgije.

Aleksandar Lukač

Reč direktora

Repertoarska produkcija Knjaževsko-srpskog teatra se realizuje u punom kapacitetu budući da u tri meseca imamo tri premijere, a jedna od njih je i Uspomene na Crvenu zastavu. Posebno mi je drago da je reditelj ove predstave Aleksandar Saša Lukač ponovo u Knjaževsko-srpskom teatru sa kojim imamo višedecenijsku uspešnu saradnju. Podsećamo da je jednu od naših najznačajnih predstava Ruženje naroda u dva dela Slobodana Selenića, sada već davne 1988., režirao upravo Lukač. Naše pozorište premijerom predstave Uspomene na Crvenu zastavu koja je i praizvedba doprinosi realizaciji naših repertoarskih ciljeva koji su pored klasičnog repertoara usmereni i na predstave koje pripadaju savremenom dramskom stvaralaštvu.

Mladen Knežević