Kultura

Vladimir Jagličić dobitnik Zmajeve nagrade Matice srpske

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Sreda, 14 02 2018

Pesnik Vladimir Jagličić iz Kragujevca dobitnik je Zmajeve nagrade Matice srpske za 2017. godinu, za zbirku pesama „Predgrađe horizonta“, koja će mu biti uručena sutra u Novom Sadu. 

Isto priznanje pripalo je i Selimiru Raduloviću iz Novog Sada. Nagrade će dobitnicima biti uručene sutra u Novom Sadu, na svečanoj sednici Matice srpske.

Vladimir Jagličić je nagradu dobio za zbirku pesama „Predgrađe horizonta“ u izdanju Srpske književne zadruge. Osim poezije, piše i prozna dela, a bavi se i prevođenjem, i književnom kritikom. Napisao je veliki broj poetskih zbirki i sastavio tri antologije srpske, ali i kragujevačke poezije, objavio je oko tri stotine kratkih priča, ali i četiri romana, kao i veliki broj prevoda poezije, sa ruskog, francuskog, engleskog i nemačkog jezika.

Dobitnik je velikog broja nagrada koje nose imena najvećih srpskih pesnika, ali i nagrada Sveti Sava, Zlatnog pera Rusije, Diplome imena Šekspira sa medaljom, za prevode, Oktobarske i Đurđevdanske nagrade Grada Kragujevca, i mnogih drugih.

Zmajeva nagrada je ustanovljena 1953. godine povodom 120 godina rođenja velikog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a uručuje se svake godine 16. marta, na dan osnivanja Matice srpske najstarije srpske, književne, kulturne i naučne institucije.