Kultura

Volela ga cela Jugoslavija: Obnovljen časopis "DEČJE ISKRE"

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Subota, 31 03 2018

Posle 16 godina, obnovljen je časopis za dečje umetničko stvaralaštvo “Dečije iskre“ koji je bio poznat u okvirima nekadašnjeg prostora Jugoslavije i u kome su svoje prve radove, kao osnovci, objavljivali neki od budućih pisaca, pesnika, novinara. 

Promocija prvog broja biće održana u utorak, 3. aprila, u 11 časova, u Svečanom salonu zgrade Grada.

Radi se o časopisu koji je imao nekad jugoslovenski okvir i koji je bio prepoznat kao vredan časopis u to vreme. Kroz sadržaje časopisa promovisaće se obrazovne, kulturne, moralne vrednosti, ukazivaće se na značaj očuvanja kulturno-istorijskog nasleđa, na usvajanje ekoloških normi, na značaj porodice, tolerancije i drugarstva.  

Izdavač “Dečjih iskri“ je Ustanova kulture “Koraci“, a glavni urednik književnik i publicista, Miodrag Stojilović. Časopis će biti publikovan u devet brojeva na godišnjem nivou, koji će izlaziti u toku školske godine. Redakcija je već u prvom broju uputila poziv školama na saradnju koja će biti oplemenjena i motivisana nagradnim konkursima. Već u prvom broju biće objavljen konkurs za literarne i likovne radove na temu jubileja našeg grada – 200. godina od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije.