SkverFoto:  Bookaweb.rs

3 najbolje destinacije za aktivan odmor

Autor: Bookaweb Team
12:15 | Utorak, 09 11 2021

Kada ste u potrazi za aktivnim odmorom u granicama Srbije i ne znate odakle da počnete, krenite putem Šumadije. Njeni gradovi držaće vas na nogama tokom celog dana, šetnje kroz živopisne ulice spovešće vas kroz turbulentu istoriju koja je ostavila svoje tragove na skoro svakom ćošku i nemamo sumnje da će prevazići sva vaša očekivanja. Okružena rekama i planinama i bogata banjama, Šumadija je savršen izbor za sve ljubitelje boravka u prirodi, planinarenja, sportova na vodi i snegu. Svaki kutak Šumadije poseduje zanimlje osobenosti, a mi ćemo vam danas predočiti šta se to krije u njenim većim gradovima.

Kragujevac - Centar šumadijskih aktivnosti

Nekadašnja prestonica može se pohvaliti brojnim aktivnostima i kulturno-istorijskim spomenicima koji su veoma posećeni tokom cele godine. Kragujevac je stavljen na muzičku mapu sveta i poznat je kao grad festivala i mladalačke energije. Kragujevčani su ponosni na to što žive u gradu koji je bio prvak u brojnim delatnostima i dom prvih kulturnih institucija Srbije.
Sa poštovanjem je uređen spomen-park Šumarice u kom se s knedlom u grlu sećamo rano i tragično izgubljenih života u Drugom svetskom ratu.

Smeštaj u Kragujevcu vam daje dovoljno slobode i prostora da se odmorite od aktivnosti kojima ćete ispuniti svoje dane, te tako mislimo da je ovaj tip smeštaja najbolji izbor. U Kragujevcu vas, između ostalog, čekaju:

● Arsenal i Vibe fest: Muzički festivali su iskustva koja dugo ostaju u pamćenju i takvu atmosferu apsolutno morate iskusiti. Tokom letnjih meseci na nekoliko bina u gradu do kasnih časova svoje najveće hitove sviraće vam velika svetska i domaća imena. Karte za ove festivale veoma su pristupačne.

● Botanička bašta: Najveća botanička bašta Balkana će vas edukovati i zabaviti. Možete joj pristupiti kao muzeju na otvorenom, predstaviće vam biljne vrste 3 kontinenta i najmlađima će pokazati lepote svih faza uzgajanja biljaka.

● Eko-park Ilina voda: Priroda, dečiji osmesi, zooliški vrt sa 30 vrsta, fontana, jezerca i najveća evropska skulptura uskršnjeg jajeta garantuju vam sate zabave na otvorenom. Uvek prijatna atmosfera idealna je za jutarnji džoging ili gledanje zalaska sunca sa neke od klupa.

● Avantura park: U okviru Šumarica smešten je i ovaj poligon i igralište na kojima najmlađi mogu testirati svoju spretnost. 

Smederevo - Dom svetski poznate tvrđave

Podunavski okrug svoje sedište postavlja baš u ovaj grad sa bogatom istorijom. Despot Đurađ Branković iz njega je vladao, poznate su legende o Smederevu iz vremena Vizantije i Otomanskog carstva i on je danas uspeo, pored modernizacije, da sačuva svoju autentičnost. Sam boravak u centru grada će vas transportovati u zlatna vremena stare srpske države i posebno će vam prijati spoj različitih arhitektonskih stilova.

Aktivnosti na otvorenom ima na pretek u šta ćete se uveriti čim u grad kročite. Posvetite vreme i brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, verskim objektima i Muzeju Smedereva jer se neke od najzanimljivijih priča upravu u njima kriju. Predalažemo da se na spisku vaših planiranih aktivnosti nađu i:

● Obilazak Smederevske tvrđave: Talentovani vodiči će vas sprovesti kroz dobro očuvane ostatke Malog grada tvrđave. Prelepe prizore i poglede na kapiju, most, bunar, palatu i pristanište obogatiće pripovedanjem o životu Đurađa Brankovića i njegove žene koju narod pamti po imenu Prokleta Jerina.

● Zabava u izletištima: Kratka vožnja od centra grada dovešće vas do izletišta Jugovo ili Šalinački lug i jezero. Zadivljujuća priroda, igrališta za decu, tereni za razne sportove, restorani i sportski bazeni mame vas da ceo dan provedete na svežem vazduhu. Bazeni Smederevo još jedna su adresa na kojoj možete potražiti zabavu na vodi.

● Smederevska jesen: Za one najambicioznije, ali i za sve vas koji tražite zdravu rekreaciju, Atletik klub Smederevo više od 20 godina organizuje trku. Centar grada i tvrđava biće upečatljiva pozadina i vaša staza na kojoj ćete se susreti sa domaćim i stranim trkačima.

Aranđelovac - Spoj istorijskog i banjskog turizma

Ovaj biser turističke ponude Srbije posebno će obradovati poznavaoce istorije i ljubitelje aktivnosti na vodi. Aranđelovac i njegova okolina bili su početna tačka Ustanaka protiv Otomanske torture na šta su njegovi stanovnici ponosni. Netaknuta priroda je idealna za kampovanje i istraživanje flore i faune, posete okolnim selima u kojima se pisala istorija obavezni su izleti kojima možete unaprediti svoj odmor, a banjasko lečilište Bukovičke banje oporaviće vam um i telo. O tome koliko je Aranđelovac poseban svedoči i činjenica da su u njemu često boravili Knez Miloš Obrenović i Dositej Obradović. Aktivnosti i lokacije vredne pažnje su:

● Akva-park Izvor: Najveći akva-park na našim prostorima deo je hotela Izvor u Bukovičkoj banji. Tobogani ovog parka gledaju sa visine veće od 20 metara, bazeni su ispunjeni mineralnom vodom i dizajniran je tako da svi uzrasti budu zadovoljeni. Kada želite da se odmorite od vode, na raspolaganju su vam tereni za sport, bar i restoran.

● Orašac: Selo koje čuva od zaborava sećanje na Prvi srpski ustanak koji je u njemu pokrenut. Spomenik Karađorđu i muzej u Orašcu će vam dočarati burna vremena sa početka 19 veka. U Marićevića jaruzi skoro da možete osetiti atmosferu i čuti usklike kojima je Karađorđe pozdravljan.

● Prošetajte parkom Bukovičke banje

● Osvojite vrh Bukulje

● Organizujte izlet do Topole i Oplenca

Blago Šumadije ogleda se u njenoj raznovrsnosti i šarenolikosti reljefa i istorijskih okolnosti. Za koji god grad, selo, planinu ili banju da se odlučite nećete pogrešiti i sebi ćete priuštiti odmor koji će vam postati jedan od omiljenih, sigurni smo u to. Potrudili smo se da vas inspirišemo i pronađemo vam sledeću destinaciju. Mi već pakujemo kofere i vraćamo se Šumadiji, a nadamo se da ćete uskoro i vi svratiti u njene krajeve.