Skver

4 namirnice koje izoštravaju fokus i povećavaju koncentraciju

Autor: J.M.
18:00 | Nedelja, 14 02 2021

Živimo u doba rasejanosti i preplavljenosti informacijama. Čini se da se svi takmiče za našu pažnju, pa tako stručnjaci procenjuju da nas marketing timovi, bombarduju sa čak 10.000 oglasa dnevno. Pretpostavlja se da ni 10% proizvoda sa tih reklama, nama nije potrebno. 

Ako nam je ikada bilo potrebno da poboljšamo i ojačamo sposobnost našeg mozga da se fokusira, to je sada. Bez obzira čime se bavite život, hobiji i razonode u kojima uživate, poboljšanje vaše sposobnosti koncentracije i fokusiranja daje vam prednost.

Ispostavilo se, iznenađujuće, vaša ishrana može vam dati nepravednu prednost, baš zbog toga što su određene namirnice u stanju da izoštre kognitivne funkcije poput fokusa i koncentracije.

Omega-3 masne kiseline

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama pomaže mozgu da pravilno funkcioniše. Veliki izvori omega-3 masnih kiselina uključuju ribu, laneno seme, chia seme, orahe i biljna ulja poput sojinog i lanenog ulja. Omega-3 povećava količinu kiseonika koja dopire do  mozga i pojačava sposobnost zadržavanja novih informacija.

Vitamin D

Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa kognitivnim oštećenjima, posebno kod starijih osoba.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Trends in Neuroscience, zdravi neuroni u mozgu okruženi su onim što je poznato kao perineuronalne mreže. Te mreže deluju kao potporne strukture koje pomažu u održavanju veza između različitih neurona kako bi olakšale prenos podataka putem sinaptičkih puteva.

Istraživači pretpostavljaju da nedostatak vitamina D omogućava određenim enzimima da razgrađuju ove mreže, što dovodi do kognitivnih nedostataka koji se odnose na fokus i koncentraciju.

Ginko biloba

Ljudi su koristili drevnu biljku Ginkgo Biloba hiljadama godina. Iako istraživanja još nisu precizno odredila kako ova biljka poboljšava našu sposobnost da se fokusiramo i koncentrišemo, radna teorija je da pomaže u povećanju protoka krvi i kiseonika u mozak.

Zeleni čaj

Kofein je tema o kojoj se često raspravlja jer je stimulans koji može imati neželjene efekte. U stvari, konzumiranje velike količine kofeina može kod nekih ljudi da proizvede osećaj jake nervoze i pojačanih emocija. 

Međutim, iako zeleni čaj sadrži kofein, on sadrži hemikaliju nazvanu L-teanin koja dovodi do sporijeg puštanja kofeina u krvotok. To rezultuje održivim osećajem koncentracije i koncentracije bez neželjenih posledica. 

Smatramo da je pametno da se pre konzumiranja zelenog čaja posavetujete sa svojim lekarom zbog njegovog potencijalnog štetnog uticaja na jetru.

Živimo u vremenu kada nas ometaju i preplavljuju informacijama tako brzo da nas mozak jedva stiže da ih obradi. Zašto ne biste sebi dali prednost konzumiranjem hrane koja će vam povećati fokus i koncentraciju?