SkverFoto: Freepik.com - Ilustracija

All-on-4 u odnosu na tradicionalne zubne implante: Šta treba da znate?

Autor: Srbijanka Stanković
12:30 | Ponedeljak, 30 01 2023

Nedostatak zuba ne samo da može da uzrokuje probleme s vašim oralnim zdravljem, već može značajno da utiče na vaše celokupno blagostanje. Ako se nađete u ovoj situaciji, važno je da preduzmete korake za nadoknadu zuba koji vam nedostaju što je pre moguće kako biste održali dobro oralno zdravlje i poboljšali kvalitet života.

Zahvaljujući napretku u dentalnoj nauci i tehnologiji, sada postoji vrhunsko rešenje za nadomeštanje više zubi koje daje daleko bolje rezultate i mnoge prednosti u odnosu na druge mogućnosti lečenja. Ovo rešenje je poznato kao All-on-4 zubni implanti ili u prevodu "sve na četiri".

U nastavku teksta pročitajte koja je razlika između All-on-4 i tradicionalnih zubnih implanta

O All-on-4 zubnim implantima

All-on-4 zubni implantati odnose se na metodu koja koristi četiri zubna implanta za podupiranje gornjeg luka proteze ili donjeg luka proteze u ustima. Ako podupiru oba luka, u ovom sistemu se koristi ukupno osam implanta.

Poređenja radi, potrebno je šest ili više implanta po luku kada se koriste tradicionalni zubni implanti. To znači da će većini pacijenata biti potrebno 12 ili više tradicionalnih zubnih implanta za podupiranje gornjeg i donjeg kompleta proteza.

Kako sistem All-on-4 koristi tako malo implanta?

Zbog načina na koji su implanti postavljeni unutar vilične kosti, rekonstrukcija vilice All-on-4 metodom može da koristi manje zubnih implanta za pričvršćivanje kompleta proteza u ustima.

Za razliku od tradicionalnih zubnih implanta, koji se postavljaju ravno unutar kosti, All-on-4 implanti postavljaju se pod uglom na zadnjoj strani vilice. Postavljanje implanta pod uglom pomaže u njihovom maksimalnom kontaktu s kosti.

Optimalan kontakt između implanta i kosti takođe pomaže mnogim All-on-4 pacijentima da izbegnu potrebu za presađivanjem kosti, što je često potrebno u tradicionalnom lečenju zubnim implantima. 

O tradicionalnim zubnim implantima

Poput zubnih implanta All-on-4, tradicionalni zubni implantati mogu da se koriste za nadomeštanje više zuba. Međutim, za razliku od "sve na četiri", mogu da se upotrebe i za zamenu pojedinačnih zuba.

Tradicionalni zubni implanti mogu se upariti s različitim vrstama restauracija, uključujući zubne krunice, mostove i proteze, kako bi se zamenili pojedinačni zubi, više zuba ili ceo niz zuba.

Tradicionalni tretman zubnim implantima često traje više vremena od početka do kraja nego All-on-4 metoda. To je zato što može biti potrebno povećanje sinusa, presađivanje kosti ili oba kako bi se obnovila vilična kost pre postavljanja tradicionalnih zubnih implanta.

Tradicionalni tretman je ponekad duži

Nakon dovršetka presađivanja kosti ili augmentacije sinusa, vilica mora da zaceli pre nego što se mogu postaviti zubni implanti. Da bii vilična kost dovoljno zalečena potrebno je nekoliko nedelja, a ponekad i meseci.

S druge strane, nekim pacijentima možda neće biti potrebno presađivanje kosti ili povećanje sinusa pre postavljanja zubnog implanta. Čak i bez ovih preliminarnih operacija, može proći do šest meseci da vilica u potpunosti zaraste kod tradicionalne operacije zubnih implanta.

Budući da koštani transplantati i povećanje sinusa često nisu potrebni kod All-on-4 pacijenata, vreme lečenja u odnosu na pacijenata s tradicionalnim zubnim implantima je znatno kraće.

Jednom kada su implanti sigurno postavljeni, proteze s implantima mogu odmah da se koriste, pružajući brzo vreme oporavka i brz povratak u svakodnevni život i uobičajene rutine. 

Izbor pravog tretmana

All-on-4 implanti i tradicionalni zubni implanti daju iznimne rezultate u vraćanju zubne funkcije onima koji pate od teškog gubitka zuba. Budući da oba tretmana daju slične rezultate, tretman koji odaberete zavisi će od vaših potreba i budžeta.

Svakako, važno je da ne dozvolite da previše vremena prođe pre nego što se odlučite na lečenje, jer time povećavate verovatnoću za razvoj recesije desni, gubitka kostiju i drugih problema oralnog zdravlja koji mogu postati prilično ozbiljni ako se ne leči. Ranim preduzimanjem mera za zamenu zuba koji nedostaju, ulažete u svoje celokupno zdravlje i dobrobit i izbeći ćete ove potencijalne probleme u budućnosti.

Kompletan set zuba prirodnog izgleda sigurno je u vašoj budućnosti, a sa All-on-4 sistemom možete biti sigurni da će se vaš osmeh definitivno vratiti u stilu!