SkverFoto: screenshot/myheritage.com/deep-nostalgia

Bizarno ili revolucionarno? Tehnologija OŽIVLJAVA vaše pretke!

Autor: J.M.
15:00 | Subota, 06 03 2021

Deep Nostalgia, nova usluga sa sajta MyHeritage koja animira stare porodične fotografije, postala je viralna na društvenim mrežama. Ovo je samo još jedan od primera kako manipulacija slikama zasnovana na veštačkoj inteligenciji postaje sve više i više uobičajena, prenosi BIZLife.

Usluga je pokrenuta krajem februara, koristi AI tehniku deep learning za automatsko animiranje lica na fotografijama. Zbog jednostavnosti upotrebe i besplatnog probnog perioda, Deep Nostalgia je preplavila Twitter, gde su korisnici "kačili" animirane verzije svojih starih porodičnih fotografija, slika slavnih, pa čak i crteža.

„Neki ljudi vole funkciju Deep Nostalgia i smatraju je čarobnom, dok je drugima jeziva i ne sviđa im se. Zaista, rezultati mogu biti kontroverzni i teško je ostati ravnodušan prema ovoj tehnologiji. Ova funkcija je namenjena nostalgičnoj upotrebi, odnosno oživljavanju voljenih predaka“, kaže MyHeritage o svojoj tehnologiji.

Nije svaki video snimak kreiran pomoću usluge, „elegantno“ animiran, ili čak dovoljno dobro, da ne uznemirava. Na primer, animirana verzija zloglasne bronzane biste fudbalera Ronalda podjednako je uznemirujuća kao i statična verzija. Tako da rezultat zavisi ćesto i od kvaliteta same slike i poze u kojoj je osoba slikana.

Tako da, ako niste uznemireni a želite da vidite vaše bake i deke kako se opet smeju, posetite myheritage.com/deep-nostalgia i oživite svoje stare fotografije.

Izvor : BIZLife.rs