SkverFoto: Pixabay.com - Ilustracija

Da li kupovina nekretnine u Kragujevcu predstavlja investiciju ili rizik?

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Nedelja, 05 06 2022

Obzirom na zadnje trendove rasta cena stambenih kvadrata opravdano je postaviti pitanje da li je kupovina nekretnina u Kragujevcu (i svim ostalim gradovima Srbije) mudra investicija ili pak rizik? Da li nas uskoro očekuje pad cena ili se predviđa dodatni porast? Čekati ili kupovati čim pre? U kojem delu Kragujevca nekretnine najbolje “idu”? Sve što vas zanima o nekretninama u Kragujevcu pronaći ćete u nastavku.

Kragujevac je jedan od kultnih gradova u Srbiji. Iako nam je na pomen ovog grada prva asocijacija stradanje i spomenik nevinim žrtvama Šumarice, Kragujevac je kroz istoriju bio jedan od značajnijih kulturnih centara zemlje. Ušuškan u bogatom zelenilu centralne Srbije, ovaj grad je jedna od divnih lokacija za život koja može ponuditi svojim stanovnicima sve potrebne sadržaje - od poslova i studija do bezbrižnog i mirnog odrastanja.

Ipak, pronalazak idealnog životnog prostora u Kragujevcu danas moglo bi predstavljati izazov.

Ako čitate ovaj tekst verovatno razmatrate kupovinu stana ili kuće u Kragujevcu. Sve dobre odluke zasnivaju se na detaljnim informacijama, stoga je vreme da počnete da istražujete. Otvorite najposećeniji portal NadjiDom.com za nekretnine u Srbiji i pogledajte stanje na tržištu nekretnina u ovom gradu. Steći ćete uvid u cene, a detaljnijom pretragom moći ćete da suzite potragu za stanom na određeni deo grada, tip gradnje i sve ostale presudne detalje.

Koje su cene kvadrata u Kragujevcu tokom 2022.?

Cene kvadrata u Kragujevcu zavisiće u mnogome od željene lokacije nekretnine i starosti gradnje - novogradnja je po nepisanom pravilu skuplja od starogradnje.

Prirodno, najveća potražnja vlada za stanovima u centru grada, kao i u širem centru u pravcu fakulteta i Kliničkog centra. Međutim, podjednako su poželjna naselja Bubanj, Erdoglija, Aerodrom, Bagremar, Palilule i Vašarište.

U centru grada početna cena kvadrata je 700 evra za starogradnju, dok prodaja stanova Kragujevac u novogradnji beleži prosečnu cenu od oko 1300 evra. Erdoglija je povoljnija – cene startuju od prosečnih 600 evra i dostižu 800-900 evra za novogradnju. Kako odmičete dalje od centra cene su sve umerenije, te tako u ostalim pomenutim krajevima grada u proseku iznose od 600 do 800 evra.

Valja napomenuti da se najviše traže jednosobni stanovi i garsonjere, koji su ujedno i najskuplji kada kvadraturu podelite sa cenom nekretnine. Jednosobnih stanova i garsonjera ujedno ima i najviše u ponudi, jer se planski projektuju da zadovolje potrebe tržišta. Veliki stanovi (koji su u znatnoj meri manje zastupljeni) su povoljniji ako računamo samu cenu kvadratnog metra, a ujedno i slabije “prolaze”.

Interesantna činjenica: uprkos poskupljenjima, većina stanova u Kragujevcu prodaje se za gotovinske iznose, dok se drastično manji broj kupuje stambenim kreditima građana.

Starogradnja ili novogradnja?

U Kragujevcu je trenutno veća ponuda stanova u novogradnji nego u starogradnji. Uprkos konstantnoj urbanizaciji i izgradnji, čini se da investitori ne mogu da zadovolje potražnju na tržištu. Čest je slučaj da se stanovi rasprodaju dok je zgrada nedovršena, u izgradnji.

Starogradnja je tokom 2020. godine imala simboličnu cenu kvadrata - oko 200 evra. Međutim, cena je u poslednje dve godine postigla dupli rast, te je sada najjeftniji kvadrat u starogradnji oko 450 evra, dok je najpovoljnija novogradnja oko 600 evra.

Ako zanemarimo cenu, ostaje večita nedoumica da li su stanovi u starogradnji kvalitetniji od novogradnje? Stariji stanovi neosporno jesu zidani od kvalitetnih materijala, ali zavisno od starosti samog objekta valjalo bi proveriti ispravnost grejnih sistema, svih vrsta instalacija i mogućnosti adaptacije pre kupovine.

Sa novogradnjom nećete imati ovaj problem. Investitori danas zidaju zgrade koje odgovaraju potrebama savremenog življenja. Opremljene su modernim elementima, kao što su interfon, lift, podzemne garaže, dok se velika pažnja posvećuje maksimalnom iskorišćenju prostora i energetskoj efikasnosti životnog prostora.

Treba imati na umu da ćete stariji stan možda platiti povoljnije, ali troškovi adaptacije bi vas mogli koštati jednako toliko koliko ste uštedeli na ceni stana.

Kupiti ili čekati?

Kao što ste mogli zaključiti na osnovu pročitanog, za stanovima i kućama u Kragujevcu vlada velika potražnja. U odnosu na 2015. godinu kada se u proseku prodavao jedan stan u dva meseca, danas kao da svi žele da žive u ovom dragulju centralne Srbije.

Trend cena rasta stambenih kvadrata u svetu ne jenjava. Za kraj 2022. godine najavljena je stabilizacija cena, ali o pojeftinjenju nema ni govora. Da li je moguće da će stvari poprimiti neočekivani tok - obzirom na svetska dešavanja nemoguće je bilo šta prognozirati.

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu nekretnine u Kragujevcu, naš savet bi bio da ne čekate previše. Počnite da se informišete i pretražujete i ne oklevajte da odmah kaparišete nekretninu koja vam se dopadne. Ako to ne učinite vi, neko drugi sigurno hoće.

Možda će vam biti korisna informacija da su kamate stambenih kredita povoljnije nego ikada pre kod svih vodećih banaka, te da je to prilika koju ne treba propustiti.