Skver

Delovi 6 namirnica koje nikako ne treba da bacate

Autor: Jelena Maksimović
21:00 | Nedelja, 28 02 2016

Delovi namirnica koji se inače ne jedu mogu biti puni hranjivih materija, a i iznenađujuće ukusni. Ovo je šest namirnica koje biste trebali jesti umesto što ih bacate.

Kora pomorandže
Sadrži četiri puta više vlakana nego deo koji se obično jede i više tangeretina i nobletina – flavonida koji su dobri za prevenciju raka, dijabetesa i zapaljenja.

ThinkstockPhotos 514915065

Stabljika blitve
Sadrži dosta glutamina, aminokiselika koja utiče na poboljšanje imunološkog sistema i potiče sposobnost tela da se oporavi od povreda i operacija.

plant 690051 640

Lišće celera
Ima pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika. Pored toga, sadrži i vitamin C i fenole, moćne antioksidante.

celery 753293 640

Lišće brokolija
Samo porcija od 30 grama lišća brokolija sadrži 90 posto dnevnih potreba vitamina A, dok sam plod ima samo tri posto.

broccoli 698109 640

Kora lubenice
Otkriveno je da beli deo kore lubenice sadrži velike količine citrulina, aminokiseline koja potiče širenje krvnih sudova i na taj način poboljšava cirkulaciju.

watermelon 815072 640

Ljuska luka
Sadrži više atnoksidanata nego sama glavica luk. Posebno je bogata kvercetinom koji može smanjiti krvni pritisak.

onion 647525 640