Skver

Detoksikacija sokovima ima i loše strane!

Autor: Jelena Maksimović
19:07 | Utorak, 17 11 2015

Do sada smo se dosta bavili temom detoksikacije tela sokovima, a o njima smo slušali samo pozitivne stvari. Niko do skoro nije ni pomislio da nešto tako može dati i negativne rezultate, premda mu je namena izbacivanje neželjenih supstanca iz organizma!

Ovi sokovi nisu isključivo štetni ali mogu pokrenuti i neke negativne posledice po Vaš organizam. Naime, nebitno da li detoksikaciju sokovima vršite nekoliko dana ili čak celu nedelju, u vašem telu će definitivno doći do promena zbog drastičnog smanjenja unosa kalorija, masti i proteina.

Neke od tih promena su pozitivne zbog toga što podstiču detoksikaciju, ali se naravno morate upoznati i sa negativnim stranama detoksikacije sokovima.

Većina programa detoksikacije sokovima podrazumeva unos sokova od vrsta voća i povrća. Ti sokovi sadrže puno sorbitola ili glucitola, vrste šećera koja podstiče nakupljanje vode u crevima, zbog čega ima laksativno dejstvo. Svoj probavni sistem ćete definitivno pročistiti, ali se spremite na dijareju i ne zaboravite na povećanje unosa vode.

sdfghnjmkl874514788414746hdr

Hormoni

Kada telu ograničite unos kalorija, telo ulazi u stadijum gladovanja. To uzrokuje hormonalnu neravnotežu. Nivo hormona u vašem telu će tada biti vrlo slična onoj koju ste imali pre ulaska u pubertet, i to već nakon nekoliko dana. To može narušiti ujednačenost menstrualnog ciklusa, naročito ako detoksikaciju sokovima praktikujete u vreme kada vaša menstruacija treba započeti.

46313613fruits 465832 6407

Mišići

Sokovi ne sadrže proteine. Ali, vaše telo nije svesno da ne unosite proteine pa će nastaviti i dalje da razgrađuje proteine, kao da ih unosite, ali one iz mišića. Ako detoksikacija sokovima traje nedelju dana, to može uzrokovati značajno smanjenje mišićne mase, čak 300 grama mišića dnevno. To za vas znači sporiji metabolizam i manju potrošnju kalorija u stadijumu mirovanja.

green 456839 64078645

Telesna težina

Glikogen u vašem telu, koji dolazi iz ugljenih hidrata, telu pomaže u zadržavanju vode. Kada započnete s detoksikacijom sokovima, izmokrićete svu suvišnu vodu, a izgubljeni kilogrami će zapravo biti izgubljena voda. Te kilograme ćete vratiti odmah nakon prestanka detoksikacije.

background 906145 640sdrzftuvg78465

Nivo energije

Samo zato što ste drastično smanjili unos kalorija, to ne znači da će ih vaše telo prestati trošiti. Manji unos kalorija znači manje glikogena i manju količinu energije. Počećete da osećate slabost i hronični umor.

apple 926456 640874851

Metabolizam

Zbog smanjenja mišićnog tkiva, telo će trošiti manje kalorija u stanju mirovanja. Ako ste izgubili oko 1 kilogram mišićnog tkiva, svaki dan ćete trošiti oko 15 kalorija manje.

tomato 316743 640

Srce

Detoksikacija sokovima ima pozitivno delovanje na zdravlje srca. Nekoliko dana detoksikacije sokovima može pomoći u regulaciji holesterola i smanjiti nivo krvnog pritiska.