U zamrznutim prostranstvima Arktika, gde temperature često padaju daleko ispod nule, frižideri imaju potpuno drugačiju svrhu od one na koju smo navikli. Dok većina ljudi koristi frižidere kako bi sačuvala hranu od kvarenja u toplim klimatskim uslovima, neki Eskimi ih koriste da spreče – prekomerno smrzavanje hrane!
Na Arktiku, temperature tokom zime mogu pasti i ispod -40°C, što dovodi do toga da se hrana na otvorenom smrzava toliko čvrsto da postaje gotovo nemoguće obraditi je ili jesti bez prethodnog dugotrajnog odmrzavanja. Eskimi su pronašli rešenje u frižiderima, koji u ovim uslovima rade kao izolovane kutije sa temperaturom iznad spoljašnje, održavajući hranu na „manje hladnim“ temperaturama. Na taj način, frižider ne služi da hladi, već da greje hranu – relativno gledano.
Ova praktična prilagodba pokazuje koliko su Eskimi inovativni kada je u pitanju preživljavanje u ekstremnim uslovima. Njihova kultura vekovima se oslanja na prirodne resurse i kreativne metode kako bi se izborili sa surovim arktičkim okruženjem.
Dakle, sledeći put kada otvorite svoj frižider, setite se da isti uređaj na drugom kraju sveta može imati sasvim drugačiju ulogu!