SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Etiopljani i njihov jedinstveni kalendar: Putovanje kroz vreme

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 08 07 2024

Jeste li znali da Etiopija koristi sopstveni kalendar koji se razlikuje od gregorijanskog kalendara, koji je najčešće korišćen širom sveta? Ovaj fascinantan i drevni kalendar pruža jedinstveni pogled na poimanje vremena u ovoj afričkoj zemlji, koja je poznata po svojoj bogatoj kulturi i istoriji.

Šta je etiopski kalendar?

Etiopski kalendar je solarni kalendar koji se sastoji od 13 meseci. Dvanaest meseci imaju po 30 dana, dok trinaesti mesec, Pagumē, ima pet ili šest dana, u zavisnosti od toga da li je prestupna godina. Ovaj kalendar zaostaje otprilike sedam do osam godina u odnosu na gregorijanski kalendar. Na primer, dok je u većem delu sveta 2024. godina, u Etiopiji je 2016. ili 2017. godina, zavisno od tačnog datuma.

Različiti novogodišnji dan

Novogodišnji dan u Etiopiji, poznat kao Enkutatash, pada na 11. ili 12. septembar po gregorijanskom kalendaru. Ovaj dan označava kraj kišne sezone i dolazak proleća. Proslava uključuje tradicionalne pesme, igre, i gozbe, a često je praćena raznobojnim cvećem koje simbolizuje novi početak.

Istorijski koreni

Etiopski kalendar ima svoje korene u staroegipatskom kalendaru i dalje je pod uticajem Koptskog kalendara. Ovaj jedinstveni sistem računanja vremena svedoči o bogatoj istoriji i kulturi Etiopije, koja je zadržala mnoge svoje drevne tradicije uprkos modernizaciji i globalizaciji.

Zašto je etiopski kalendar važan?

Etiopski kalendar nije samo zanimljiv kuriozitet; on predstavlja važan deo identiteta zemlje. Upotreba ovog kalendara omogućava Etiopljanima da očuvaju svoje kulturno nasleđe i tradicije. Takođe, ovaj kalendar utiče na svakodnevni život, uključujući religiozne praznike, poljoprivredne aktivnosti i društvene događaje.

Etiopija je zemlja bogate istorije i kulturnog nasleđa, a njen jedinstveni kalendar je samo jedan od mnogih aspekata koji je čine posebnom. Sledeći put kada budete razmišljali o vremenu i kalendarima, setite se da postoje različiti načini na koje ljudi širom sveta mere protok dana i godina. Etiopski kalendar je savršen primer kako kultura i tradicija mogu oblikovati naše poimanje vremena.