SkverFoto: Pixabay

Evo o čemu bi sve trebalo voditi računa prilikom kupovine novog automobila

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 14 11 2021

Ako planirate da kupite novi automobil, to su sjajne vesti! To znači da ćete se za manje od mesec dana voziti u svojoj novoj omiljenoj ‘’igrački’’, umesto u starom automobilu, koji je već prešao i suviše kilometara sa vama.

U našoj zemlji ne mogu baš svi priuštiti sebi takav luksuz, štaviše, većina ne bi mogla, zato zaista treba da se osećate posebnim. Ovo je vaše vreme.
Ipak, biti u finansijskoj mogućnosti je jedna stvar, a obaviti dobru kupovinu je nešto sasvim drugo i prilično zahtevno za sve one koji prethodno nisu imali iskustva sa kupovinom novog automobila.

U nastavku teksta saznajte o čemu bi posebno trebalo da povedete računa pre nego što se upustite u kupovinu novog automobila.

Utvrdite realan budžet za kupovinu automobila 

Jedan od osnovnih problema, ne samo kupovine automobila, već i mnogih drugih kupovina je utvrđivanje realnog budžeta kojim raspolažemo. Na šta se to odnosi?

Ako ste prodali stari automobil, verovatno ćete dodati novca koji ste prikupili uz to i sve zajedno će predstavljati sumu kojom raspolažete. Međutim, ukoliko niste prodali stari automobil, to možete učiniti brzo i lako putem platforme otkupvozila.rs i tako obezbediti deo sredstava za kupovinu novog.

Ukupna sredstva kojim raspolažete, zapravo nisu budžet koji ste u mogućnosti da potrošite na samu kupovinu automobila, već morate razmišljati i o dodatnim troškovima nakon kupovine.

Koji su to dodatni troškovi nakon kupovine automobila?

Veliki problem je što mnogi ljudi misle da kupovinom novog automobila dobijaju sve što je potrebno i da su potpuno oslobođeni od dodatnih troškova. 

‘’Ne kupujem polovan automobil, nego nov. Kako bi mogli da me prevare?’’

Niko vas zapravo neće prevariti, ali postoji mogućnost da nakon što platite punu cenu, ostane još mnoštvo ‘’sitnih’’ troškova, koji kada se saberu predstavljaju značajan trošak.

Tu spadaju: registracija, porez, dokumentacija, dodatna oprema koja nije fabrički ugrađena itd. Sve vam to prodavac može prećutati. Ne sme vas lagati, ali nije zabranjeno da prećuti. Međutim, ako ga vi pitate, on vam mora odgovoriti. Zato je važno da imate ovo pitanje spremno i da se dobro informišete šta vas to sve čeka pre nego što uđete po prvi put u saobraćaj svojim novim automobilom.

Potrudite sa da saznate cenu dokumentacije za automobil

Registraciju, dodatnu opremu i ostale tekuće stvari možete obaviti gde god vi želite, imate potpunu slobodu izbora, ali dokumentaciju za automobil vam mora izdati lično prodavac. On će tu uslugu naplatiti kao izdavanje dokumentacije, a zapravo on samo popunjava ugovor koji predstavlja malo opširniji račun, garantni list itd. 

Važno je da pre kupovine utvrdite koja je cena izdavanja ove dokumentacije, jer ona ponekad može biti poprilično visoka. Ako je prodavac morao da spusti cenu vozila kako bi vas namamio da kupite, sada je vreme da povrati to što je izgubio.

Ukoliko je ovaj trošak isuviše visok za vaš budžet, razmislite o pronalaženju drugog prodavca.

Saberite sve troškove i uporedite sa budžetom

Kada ste doznali koji su sve stvarni i potencijalni troškovi koji vas očekuju, saberite ih sve pa oduzmite od vašeg ukupnog budžeta. 

Ako imate približno jednako novca koliko vam je potrebno da pokrijete sve troškove, bilo bi dobro da razmislite o kupovini nekog drugog, jeftinijeg modela, ili modela sa nižim dodatnim troškovima.

Savetujemo vam da sačuvate 5-10% ukupne cene, jer će vam biti potrebno za neke nepredviđene troškove - uvek zatreba. Najveća bi ironija bila da ste kupili novi automobil, a već sutra vam fali novac za nekakvu sitnu popravku ili štagod.

Šta sve obuhvata garancija za automobil?

Bitno je da znate precizno šta sve obuhvata, a šta ne obuhvata garancija, jer možete doći u situaciju da iako imate garanciju za tek kupljeno vozilo, ne možete besplatno otkloniti neke sitne nepravilnosti u radu. Razlog tome je najčešće da niste čitali sitna slova ili jednostavno niste pročitali svaku rečenicu ugovora, što realno malo ko radi, ali bi garantni list svakako trebalo.

Garancija nije nešto što će samo vama služiti, nego bi trebalo da se prenosi i na sledećeg vlasika ukoliko prodate automobil u garantnom roku. To može znatno uticati i na vašu prodajnu cenu, zato se obavezno raspitajte da li se garancija prenosi na novog vlasnika i koliko traje rok za prenošenje.

Raspitajte se koliko automobil koji želite da kupite vredi na tržištu polovnjaka

Ovo je vrlo korisna informacija, koja vam može biti najbolji pokazatelj koliko je zaista kvalitetan model koji kupujete. Zaista dobrim automobilima cena sporo opada, dok se onim nekvalitetnim vrlo brzo umanji, čak za nekoliko puta.

Takođe, ta cena vam može reći koliko brzo možete očekivati prve popravke i zamenu delova, kao i koliko novčanu nadoknadu možete potražiti od potencijalnih kupaca ukoliko se nekada budete odlučili na prodaju. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam saveti koji se nalaze u njemu poslužiti kao podsetnik pri kupovini novog automobila.

Izvor: Avokado