SkverFoto: pixabay.com-Ilustracija

Evo u kojim gradovima turisti troše najviše novca

Autor: InfoKG
17:00 | Ponedeljak, 15 05 2023

Kada je u pitanju putovanje, neki turisti ne štede novac a neki gradovi su uspešni u privlačenju upravo takvih gostiju.

Od luksuznog pustinjskog grada Dubaija do grada svetlosti i ljubavi, Pariza, mnogi međunarodni putnici danas žele da istaknu crème de la crème destinacije sa svojih lista želja. U nekim slučajevima traže raskošna iskustva koja su propustili kada je pandemija zaustavila svet, piše investitor.me, a prenosi b92.

Singapur i Makao su predstavljali istočnu Aziju, a Njujork je jedini grad iz Amerike na listi.

Vredi napomenuti da se lista donekle razlikuje od ukupne turističke potrošnje, koja bi uključivala i domaća putovanja. Velike zemlje poput Sjedinjenih Država i Kine bolje prolaze u tom rangu.

Kada pomislite na luksuzna putovanja, pomislite na hotele s pet zvezdica, restorane s Mišelinovim zvezdicama, luksuzne maloprodajne objekte i mnoga druga premium iskustva. A ovi gradovi su svojim međunarodnim putnicima ponudili upravo to:

1. Dubai

Od Burj Khalife, trenutno najviše zgrade na svetu, do izleta u pustinju i krstarenja jahtom, Dubai nudi ekstravagantna iskustva za međunarodne posetioce. Reputacija grada za neoporezivu, vrhunsku kupovinu i njegova posvećenost pružanju luksuznog iskustva učinili su ga vrhunskom destinacijom za putovanja luksuznih kupaca iz celog sveta.

Lokacija je još jedan faktor uspeha grada. Dubai se nalazi na prirodnoj raskrsnici između Evrope, Azije, Afrike i Bliskog istoka i dom je jednog od najprometnijih i dobro povezanih aerodroma na svetu.

2. London

London je dugo bio poželjna lokacija za ultra bogate, a kao rezultat toga, grad ima obilje sadržaja za dobrostojeće putnike. Kao prvo, London je dom više hotela sa pet zvezdica nego bilo koji drugi grad. Takođe, London nudi ultra bogatim putnicima pristup širokom spektru vrhunskih dizajnerskih trgovina, kao i svetski poznatim muzejima, galerijama i znamenitostima.

Naravno, najveći grad u Velikoj Britaniji takođe beleži visok ukupni obim turista, što dodaje 16 milijardi dolara globalnih posetilaca koji su u gradu proveli slobodno vreme tokom 2022.

3. Makao

Poznato kao azijski Las Vegas, kockarsko središte Makaa je godinama magnet za međunarodne turiste. Međutim, kako je grad počeo ponovo da osmišlja svoje turističke strategije nakon pandemije, ojačao je kao međunarodna turistička destinacija.

Turisti iz inostranstva doneli su 15,6 milijardi dolara 2022. godine, a očekuje se da će se taj broj umnožiti u narednoj deceniji. Ovaj rast potiču Kina i Hong Kong, koji čine lavovski deo poseta.

Izvor: investitor.me, b92