Iako se kod većina studenata na svakodnevnom meniju mogu naći nudle, jer su jeftine i brze, ako se pogleda njihov sastav, jasno je da i nisu toliko bezbedne za upotrebu, pre svega zbog sastojaka sa kancerogenim rizicima.
U sastavu nudli može se naći visoko rizičan etilen oksid, kapsaicin (koji može izazvati trovanje), kao i visok nivo natrijuma koji dovodi do dehidratacije i povećane hipertenzije.
Gastroenterolog u razgovoru za InfoKG otkriva da se veliki broj mladih osoba javlja sa krvarenjem u stolici, gastritisom i nadutošću i da upravo razlog bude preterana upotreba nudli.
"Imali smo dosta slučajeva gde se mladi javljaju sa bolovima u stomaku ili želucu, nadutošću, kao i sa otežanom stolicom ili krvarenjem u istoj. Anamnezom često dobijemo iste podatke, a to je da jedan obrok dnevno, a nekada i dva čine nudle. One su pune aditiva, teško se vare, ostaju u želucu duže i izazivaju tegobe na duže staze. Razumem i mlade, brzo se spremaju, ukusne su, jeftine. Uvek posavetujem da se one zamene rezancima, začini domaćim začinima i da se doda povrće. U redu je nekada jesti, ali ne svaki dan, koliko god bilo praktično, organizam pamti, kao i želudac i creva", zaključuje priču naš sagovornik.