SkverFoto: pixabay.com-ilustracija

Grafitna olovka - skromni izum koji je promenio svet pisanja i crtanja

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 24 06 2024

Grafitna olovka, neizostavan alat svakog učenika, umetnika i pisca, ima dugu i zanimljivu istoriju koja seže do 16. veka. Ovaj jednostavan, ali izuzetno koristan izum, prvi put se pojavio u 60-im godinama 16. veka.

Sve je počelo kada je u jednom selu u Engleskoj otkriveno veliko nalazište grafita. Lokalno stanovništvo brzo je shvatilo da se ovaj materijal može koristiti za pisanje. Prvi grafitni štapići umotavani su u kožu ili konopac kako bi se lakše koristili. Međutim, pravi preokret u upotrebi grafitnih štapića dogodio se kada su ih Italijani počeli umotavati u drvo, stvarajući tako prvu verziju moderne grafitne olovke.  Italijanski majstori su oko 1560. godine osmislili tehniku sečenja drvenih štapića na pola, izdubljivanja unutrašnjosti, umetanja grafitnog štapića i zatim ponovno sastavljanja. Ovaj inovativni pristup ne samo da je olakšao upotrebu grafita, već je omogućio i njegovu zaštitu od lomljenja i prljanja.

Ovaj izum brzo je stekao popularnost širom Evrope. Grafitna olovka postala je omiljeni alat ne samo među učenicima, već i među umetnicima i naučnicima, omogućavajući im da precizno beleže svoje misli i crteže. Tokom 17. i 18. veka, olovke su postale standardni deo svakodnevnog života. Umetnici kao što su Rembrant i Van Gog koristili su grafitne olovke za svoje skice, dok su naučnici poput Isaka Njutna zapisivali svoja otkrića.

U 19. veku, proizvodnja olovaka postala je industrijalizovana. Francuski naučnik Nicolas-Jacques Conté razvio je metodu mešanja grafita sa glinom, što je omogućilo kontrolu tvrdoće i tonova olovki. Ovaj proces se i danas koristi, omogućavajući raznovrsnost u proizvodnji olovaka različitih tvrdoća.

Danas, više od četiri veka kasnije, grafitna olovka i dalje zadržava svoju važnost i univerzalnost. Uprkos napretku tehnologije i pojavi digitalnih uređaja, olovka ostaje simbol kreativnosti i obrazovanja, podsećajući nas na jednostavne, ali genijalne izume iz prošlosti.