Skver

ISTINITA priča LAŽNIH trepavica

Autor: Jelena Maksimović
15:00 | Četvrtak, 08 10 2015

Zašto i kako je došlo do toga da neko kaže ženi: ''Izgledala bi mnogo lepše kada bi uzela traku punu lažnih trepavica i zalepila ih na svoje!'', ne znamo, ali ipak je manje čudno od toga što nekada to i nije bio modni detalj koji biste želeli da imate.

Naime, u srednjem veku je trend bio potpuno suprotan, žene su čupale svoje trepavice! Pošto je crkva uvidela koliko je muškarcima to privlačno, izdala je propis po kome žena ne bi trebalo da načelu i licu ima bilo kakav vid dlake, pa su žene samim tim skidale veliki deo kose iznad čela, obrve i trepavice. Samo da podsetimo trepavice i obrve su se na telu razvijale kako bi zaštitile oči od prljavštine, pa možemo da predpostavimo da je sve to bilo mučno.

npviuWBDPINAŠOSCŠADUDCMJDWInjudhg

Na svu sreću, moda je počela da se menja i nije bilo više bolnog čupanja trepavica! Ali, kako postajemo stariji one se tanje i krate. U Starom Rimu se verovalo da trepavice slabe i opadaju zbog ''vođenja ljubavi'', pa su žene želeći da sačuvaju svoju čednost i svoje trepavice nalazile načine da ih učine većim, čak su izvlačile ajlajner kao i što većina devojaka radi sada.

98741265sasdfg

Nažalost ajlajner nije baš mogao da zavara ljude da imate ogromne trepavice, pa su onda krajem 19. veka počele operacije presađivanja trepavica. Takve operacije su opisivane, ukratko, ovako: '' Na očišćeno oko, stavljati kokain kako pacijent ne bi imao infekciju ili osećao bol, nakon toga učvrstiti dugačku dlaku sa kose na iglu i provlačiti kroz kapke onoliko puta koliko pacijent želi da ima trepavica, zatim izvlačiti kopče i seckati ih na pola kako bi nastale trepavice..'' Jezivo, zar ne? 

Iako su lažne trepavice postojale već decenijama u obliku prave kose nalepljene na gazu, prva osoba koja je patentirala lažne trepavice bila je Ana Tejlor 1911. godine! Ali one nisu bile poznate toliko, koliko su probudile masu žena 1916. godine kada je D.W. Grifin odlučio da jedna od glumica u njegovom filmu Seena Owen nosi trepavice koje maze njene obraze! Do 1930. godine, veštačke trepavice su bile svuda, a 60-ih je već proizvedeno 20 različitih vrsta!

aaaaaaaapoiuztrewsdfghjuztghz

A onda su povratkom trenda prirodnog izgleda odjednom nestale i niko ih nije nosio dok ih Madona nije nosila 2006. i to sa stilom! Na njima su bili dijamanti, a celo zadovoljstvo je koštalo 10 000 dolara! O da, dobro ste pročitali. Madona ih je prošetala i one su se ponovo vratile u modu!

lkjhgfdscvbnjuzt