SkverFoto: pexels.com/max-artbovich

Kako da mali stan učinite prostranijim?

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 19 12 2021

Nedostatak prostora u domu je problem sa kojim su danas mnogi suočeni. Međutim, iskoristivost prostora zavisi od njegove unutrašnje organizacije, te su rešenje ovog problema  kreativne ideje.

Mnogi dizajneri i arhitekte zastupaju mišljenje da život u malom stanu ima mnogobrojne prednosti, a da je osećaj zagušenog prostora isključivo rezultat lošeg rasporeda u stanu i uređenja prostora.

Ukoliko se trenutno nalazite u prilici da je potrebno da prostor manjeg broja kvadrata prilagoditi svojim potrebama - praktični saveti u nastavku teksta će vam olakšati  kako da, uz malo ulaganja, to i učinite.

Zastakljivanje terase - kako koristiti terasu svih dvanaest meseci u godini?

Terase su neretko prostor koji veći deo godine, ako ne i neprestano, u funkciji ostave - mesto gde skladištite sezonsku obuću, bicikl ili delove nameštaja koje više ne koristite. 

Upravno zato se mnogi odlučuju da zastakle terasu, kako bi tokom cele godine imali funkcionalni “produžetak” životnog prostora. Zastakljena terasa će vašem stanu “dodati” još nekoliko kvadrata više, pri čemu ćete i dalje moći da otvorite zastakljene delove kako biste se ponovo osećali kao na otvorenoj terasi.

Pri tome, za zastakljivanje je dobro koristiti kvalitetne materijale koji će obezbediti dobru toplotnu i zvučnu izolaciju, kako bi se zatvorena terasa mogla u potpunosti koristiti poput ostatka vašeg stana. Ova firma nudi baš to - pouzdane sisteme zastakljivanja uz korišćenje najkvalitetnijih materijala.

Zavisno od veličine terase, zatvorenu je možete koristiti za različite namene - prema ličnim potrebama. U pitanju je višenamenski prostor koji može biti uredna ostava, ali i prostor za odmor ili radni prostor ili pak kutak za bebu. Velika terasa može postati i ušuškan “produžetak” moderne dnevne sobe u kojem ćete posebno uživati usled izuzetno svetlog prostora i lepog pogleda.

Open space koncept - kako maksimalno iskoristiti raspoloživ prostor?

Trend open space koncepta je postao posebno aktuelan od devedesetih godina, a njegova popularnost ne jenjava ni danas. Kako je u pitanju koncept organizacije koji kao prioritet postavlja maksimalnu iskoristivost raspoloživog prostora - u malom prostoru se može pokazati posebno praktičan za primenu.

Koncept otvorenog prostora podrazumeva upravo ono što njegov naziv i sam nagoveštava - enterijer uređen po principu multifunkcionalnog prostora. Najčešći izbor je “spajanje” trpezarije, kuhinje i dnevnog boravka u jednu celinu koja nije razdeljena pregradnim zidovima, međutim - prostor otvorenog tipa može podrazumevati i čitavu unutrašnjost doma ukoliko to odgovara vašim potrebama.

Otvoreni prostor u domu ima mnogobrojne prednosti, od kojih su neke mogućnost za prisnijim odnosom između ukućana usled više zajedničkog vremena, lakša organizacija okupljanja gostiju i pravljenja zabava, kao i lakše čuvanje dece.

Stanovi koji su uređeni na ovaj način su uglavnom skuplji od malih stanova sa više manjih prostorija, pa je ulaganje u renoviranje prostora radi njegovog transformisanja u prostor otvorenog tipa - dugoročno isplativo ulaganje, ukoliko biste se nekada našli u situaciji da stan prodajete.

Takođe, ukoliko se odlučite za ovu vrstu organizacije prostora, sobe možete pregraditi pregradnim kliznim zidom - staklenim ili od drugog materijala, koji će zauzeti minimalno prostora, a pri tome ipak omogućiti povremenu privatnost prilikom boravka u prostorijama, kada je to potrebno.

Vizuelno povećanje prostora - dizajnerski trikovi za maksimalnu udobnost u domu

Život u malom stanu nekad može podrazumevati upitnu udobnost usled skučenog prostora koji olako postaje zagušen detaljima i potrepštinama koje su neophodne. Iako su mali prostori uobičajeno zahtevni za uređenje, dizajneri enterijera kriju nekoliko trikova koji pouzdano male stanove čine ugodnijima za život.
 
Primenom pomenutih trikova, prostor će postati vizuelno veći i prozračniji. Kako je manjak svetla jedan od najčešćih problema malih prostora - boje enterijera će biti najefikasniji alat za promenu doživljaja koji boravak u malom stanu izaziva.

Jedan od univerzalnih saveta je da zid na kojem se nalazi prozor uvek ostavite u što svetlijoj boji. Takođe, iako je u pitanju aktuelni neobičan trend, farbanje plafona u jarke boje nije preporučljivo kada se radi o malim prostorijama.

Važno je da prilikom uređenja malog stana imate jedno u vidu: manje je više! Iako se može reći da detalji čine kuću domom, minimalistički stil je siguran izbor za uređenje malih prostora. Lični pečat možete uneti specifičnim i pažljivo odabranim detaljima koji će privlačiti čak i više pažnje kada nisu “zatrpani” gomilom sitnih detalja.

Takođe, ukoliko ste u prilici, izuzetno je praktično da uložite u multifunkcionalni nameštaj koji će vam omogućiti značajnu uštedu prostora. Na taj način ćete imati udobnost masivnog nameštaja, dok to nećete “plaćati” prihvatanjem neadekvatnog životnog prostora.

Mali stanovi svakako spadaju u zahtevnije zadatke čak i iskusnih dizajnera enterijera. Međutim, uz malo kreativnog razmišljanja “izvan kutije” i par dobrih ideja - mali stan može postati prava oaza i za višečlane porodice.

Veću udobnost možete postići, kako manipulisanjem doživljajem prostora, tako i snalažljivom taktikom prilikom organizacije prostora radi maksimalne iskoristivosti. Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi, te vas inspirisali da svoj dom učinite prijatnijim i funkcionalnijim. 

Izvor: Avokado