SkverFoto: Pexels.com

Kako da sačuvate odeću od prekomernog habanja?

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Četvrtak, 10 06 2021

Možemo slobodno reći da odevni predmeti danas često služe samo za jednokratnu upotrebu. Puno proizvoda je lošeg kvaliteta i kratkog veka trajanja. Brzo blede, lako se razvlače i na kraju cepaju. 

Zato ćemo vam dati nekoliko saveta kako da zaštitite vašu garderbu od prekomernog habanja i kako da što duže izgleda kao nova.

#1 Pažljivo birajte šta i kako perete

Sasvim je logično da što više perete vašu garderobu to će se ona više habati, to je jednostavno tako. Ipak ona kvalitetnija garderoba ne samo da će se manje habati već će verovatno biti prijatnija za nošenje. 

Prvo što treba da uradite kada je u pitanju pranje odeće je da uvek odvojite obojenu od bele, kako bi sprečili da se beli veš ofarba i dobije nijanse drugih boja. Takođe, na etiketi koja je ušivena sa unutrašnje strane odevnog predmeta uglavnom stoji preporuka proizvođača o načinu pranja pa čak i peglanja na određenoj temperaturi. 

Osim temperature, postoji još nekoliko trikova za pravilno pranje odeđe. Na primer, farmerke perite tako što ćete ih izvrnuti, kako biste sprečili da izgube svoju karakterističnu boju. Perite ih ručno ili na programima sa nižom temperaturom. Odeću koja je osetljiva bilo bi dobro da perete u hladnoj vodi, sa peraćim sapunom ili posebnim deterdžentom za osetljive stvari. Ako takvu vrstu odeće perete u veš mašini koristite zaštitnu vreću i blagi, tečni deterdžent. 

Odevne predmete od vune treba uvek prati u programskim ciklusima mašine kojima je predviđeno pranje vunenih stvari i koristiti deterdžent koji je neće oštetiti takav materijal. 

Potrudite se da izbegavate korišćenje omekšivača, pogotovu kada perete peškire i sportsku garderobu, i druge stvari od mikrofibera, elastina ili spandeksa, jer je ona napravljena da upija znoj, a omekšivač će smanjiti kapacitet upijanja.

Kombinovani uređaji kao što je Candy mašina za pranje i sušenje veša  vam omogućavaju različite programe pranja i sušenja veša. Takve mašine za pranje predstavljaju odlično rešenje pogotovo zimi kada nemate mogućnost da napolju sušite veš, pa čak i leti ako živite u zgradi. 

Međutim, ako imate mogućnosti dobro bi bilo da leti veš sušite na svežem vazduhu umesto u sušilici. Na ovaj način sprečićete prerano habanje odeće, boja će manje bledeti, a što je najvažnije sprečićete skupljanje tkanine. Tako ćete uštedeti i na električnoj energiji, pomažući zaštiti životne sredine ali i sačuvati novac. Osim toga sunce je prirodno dezinfekciono sredstvo, tako da je najbolje da iskoristite lepo vreme i malo promaje i prirodnim putem osušite veš u dvorištu ili na terasi.

#2 Tretirajte fleke i mrlje na garderobi što pre

Čim na vašoj garderobi primetite mrlju i fleku, odmah se pobrinite za njih. Ne dozvolite da se stvrdnu i osuše. U zavisnosti od vrste fleke, razlikovaće se i njihovo uklanjanje. Tečnost za pranje sudova sa vrućom vodom će skinuti masne fleke. Prethodno ih možete posuti puderom, jer će on dodatno izvući masnoću. Ako je mrlja od krvi, sperite je sa malo soli i isključivo hladnom vodom. Mrlje od mastila se mogu ukloniti nanošenjem sredstava na bazi alkohola, dok se fleke od crvenog vina mogu ukloniti solju, sirćetom ili čak belim vinom. 

Pored ovih sastojaka iz svake kuhinje, postoje i sprejevi koje možete kupiti u prodavnicama i koji su bezbedni za korišćenje na pamučnim i sintetičkim materijalima. Jednostavno naprskajte fleku, ostavite da odstoji određeno vreme koje piše u uputstvu, obično na boci, i zatim isperite kao i obično.

Ipak, za one komade garderobe koji vam puno znače, možda je najbolje rešenje da ih predate profesionalcima u radnjama za hemijsko čišćenje. Oni će vam uz nadoknadu očistiti garderobu i povratiti njen sjaj.

#3 Skladištite garderobu na pravi način 

Kupite drvene ofingere. Daleko su bolji, jer će držati oblik ramena na jaknama i kaputima, za razliku od žićanih i plastičnih. Džempere, pogotovo one koji su ručno pleteni, najbolje je sklopiti i ostaviti u fioke, jer ćete ih stavljanjem na ofinger nepotrebno izdužiti i narušiti oblik ramena. Sa druge strane, džins je bolje okačiti da visi u ormanu, jer je napravljen od prozračne tkanine. 

Ostalu odeću, na primer pantalone ili radne uniforme najbolje je sklapati po šavovima koji na njoj već postoje. Ne zaboravite da nakon hemijskog čišćenja odmah izvadite odela, kapute ili haljine iz plastičnih torbi ili kesa, jer tkanina treba da diše. Takođe, nemojte stavljati previše garderobe na ofingere, iz istog razloga, ali i zbog toga što ćete lakše pronaći ono što vam treba u slučaju da žurite. 

#4 Koristite četke i valjke i sami uradite sitne prepravke

Dobra četka za odela i valjak za sakupljanje dlaka i sitnih vlakana su takođe neophodni ako želite da na pravi način brinete o vašim kaputima, jaknama i odelima. Sa odeće koja se ućebala, tipuljke možete skinuti brijačem.

Naravno, dobro je znati i nekoliko najosnovnijih tehnika šivenja kako biste mogli, na primer da zašijete  otpalo dugme. Ako ste spretni sa iglom i koncem možete uraditi manje prepravke i na mesto rupice postavite neki broš ili nalepnicu koja će vašoj staroj haljini ili dečjim pantalonama dati lep modni detalj. Na internetu možete pronaći veliki broj tutorijala kako da to uradite, čak iako nikada ranije niste šili ili krojili. Za veće popravke ako niste vični šivenju ili nemate šivaću mašinu, najbolje je da odete kod lokalnog krojača, koji će vam profesionalno izvršiti popravku, skraćivanja, ušivanja ili sužavanja vaše deće.

Na kraju, ali ne i najmanje  važno, da bi vam garderoba dugo trajala i vi u njoj lepo izgledali, neophodno je da ona bude izrađena od kvalitetnih materijala. Zato se uvek pre odlučite za kvalitet nego za količinu.