SkverFoto: pixabay.com

Kako da vam baterija na telefonu traje duže?

Autor: Srbijanka Stanković
12:00 | Sreda, 28 04 2021

Punjači mobilnih telefona nisu nam uvek dostupni, pa da vas telefon ne bi “izdao” onda kada vam je najpotrebniji korisno je da znate načine za uštedu energije i duže trajanje baterije. 

Mobilne telefone počeli smo da koristimo stalno i svuda. Gde god da krenemo, nosimo sa sobom i svoj pametni telefon. Zato je veoma važno da je baterija vašeg telefona ispravna i da može obezbediti dovoljno autonomije između dva punjenja. 

Baterija je jedna od najvažnijih komponenti svakog mobilnog uređaja, i ako ona strada vaš pametni telefon mora na popravku, a u nekim slučajevima ćete čak morati i da ga zamenite novim. Ako želite da štedite bateriju i da produžite vek njenog trajanja, postoje brojni trikovi koji vam mogu pomoći u tome. Evo nekih od njih. 

Pazite kako punite bateriju 

Pokušajte da bateriju držite na 40%-80% kapaciteta i produžićete njen optimalni radni vek. Iako punjači mogu da kontrolišu punjenje, kako biste rizik od oštećenja baterije sveli na minimum, uređaj uvek skidajte sa punjača čim se napuni. Pritom, ne morate da čekate da se napuni do 100%. 

Izbegavajte punjenje baterije tokom noći jer će u tom slučaju skroz napunjen telefon nekoliko sati potpuno bespotrebno stajati na punjaču i zagrevati bateriju. 

Nemojte čekati da se telefon ugasi zbog prazne baterije. Ako ste u mogućnosti, stavite ga na punjač odmah nakon što dobijete upozorenje da je kapacitet baterije ispod 20%. Periodična punjenja tokom dana su efikasnija nego ako punite bateriju nakon što se potpuno isprazni i produžiće životni vek bateriji telefona. 

Izbegavajte da često punite bateriju preko USB priključka na računaru ili preko USB adaptera u vašem automobilu, i kad god je to moguće koristite originalni punjač. 

Režim rada u avionu je prijatelj vaše baterije

Režim rada u avionu isključuje sve dolazne i odlazne signale sa vašeg telefona, stopira e-poštu, sms poruke, telefonske pozive, Wi-Fi i Bluetooth konekciju. Ovakav režim rada može vam doneti neprijatnosti ako ste navikli da uvek budete na mreži, ali je odličan kada želite da sačuvate bateriju u slučaju da nemate gde da je dopunite. 

Da bi ste zaustavili automatsko traženje mreže i povezivanje raznih aplikacija i tako uštedeli bateriju, možete takođe i pojedinačno onemogućiti Bluetooth, Wi-Fi, GPS i NFC funckcije, ukoliko ih već u tom trenutku ne koristite. 

Ažurirajte svoje aplikacije i očistite keš

Kada vidite da je za određenu aplikaciju dostupno ažuriranje, prihvatite ga. Programeri povremeno nadograđuju svoje aplikacije, a jedan od razloga zašto to rade je i optimizacija memorije i manje opterećenje baterije uređaja. Takva ažuriranja su često označena kao „bug fixes“ –ispravljanje- u beleškama o ažuriranju u samoj aplikaciji ili u Google Play prodavnici. Iako vaš smartfon možete jednostavno podesiti da automatski ažurira svaku aplikaciju, preporučuje se da to radite manuelno, jer ćete tako uštedeti energiju. 

Neka u pozadini rade samo one aplikacije koje su vama neophodne i koje redovno koristite. Svaka aplikacija koja u pozadini koristi resurse telefona verovatno će doprineti bržem pražnjenju baterije. 

Vodite računa o memorijskom prostoru na telefonu i trudite se da redovno čistite keš. Vaš telefon nije uređaj u kome trebate zauvek čuvati neke fotografije, video zapise ili aplikacije za koje ste sentimentalno vezani. Ako ih ne koristite na telefonu, prebacite ih na hard disk računara ili drugi bezbedan prostor za skladištenje fajlova. 

Koristite tamnu pozadinu ekrana

Današnji telefoni nude različite animirane pozadine – a većina korisnika ih smatra jednom od najzabavnijih opcija na telefonu. Ali to zadovoljstvo se plaća u vidu kraćeg trajanja baterije. Na Android uređajima sa AMOLED ekranima, tamnije pozadine štede bateriju jer ekran koristi energiju kako bi osvetlio samo obojene piksele. 

Ako se uzme u obzir i činjenica da tamne pozadine mogu izgledati apsolutno prelepo i da se sa njih lako čita, onda je sasvim jasno zašto vam predlažemo da koristite tamnu pozadinu. 

Živopisne i animirane pozadine nisu fatalne, ali obično troše više baterije nego statične, mada i njihov uticaj na trajanje baterije može biti promenljiv. Dakle, vrlo je jednostavno, ako želite da vam baterija traje duže neka pozadina bude tamna i statična. 

Zatamnite ekran

Veliki osvetljeniji AMOLED i LCD ekrani ne samo da brže troše bateriju, već smetaju i vašim očima. Uvek smanjite osvetljenost ekrana na najniži mogući nivo koji vam odgovara. Prvo uporedite automatski podešenu osvetljenost ekrana sa optimalnim osvetljenjem koje odgovara vašim očima. Ona je često veća nego što vam je zaista potrebno, pa je slobodno ručno smanjite. 

Još jedna mogućnost za štednju baterije jeste povećanje vremenskog ograničenja rada ekrana. 

Onemogućite usluge lokacije

Iako je praćenje lokacije korisna funkcija tokom putovanja ili onda kada želite da vaše fotografije budu tagovane geografskom oznakom, nije neophodno da ona uvek bude uključena. Ne samo da je to nametljivo i nepotrebno, već će uticati i na trajanje baterije. Zato onemogućite automatsku funkciju praćenja i aktivirajte je samo kada vam je potrebna. 

Aplikacije koje čuvaju bateriju

Da li ste znali  da postoje aplikacije koje pomažu da baterija telefona traje duže? One omogućavaju da imate uvid šta i u kojoj meri troši bateriju i tako štede vreme koje biste morali da izdvojite da ručno istražujete pojedine karakteristike aplikacija i da ih ručno podešavate. Neke od takvih besplatnih aplikacija su AccuBattery za korisnike Android telefona, odnosno Battery HD+ za iOS operativne sisteme. 

Isključite vidžete, pauzirajte obaveštenja

Andorid i iOS vidžeti su korisni u svakodnevnoj upotrebi telefona, ali utiču na povećanje potrošnje baterije. Više vidžeta povezanih sa internetom, društvenim mrežama, e-poštom i vremenskom prognozom stalno se sinhronizuju i ažuriraju i na taj način troše energiju. Rešenje je daisključite sva ona obaveštenja koja vam nisu tako bitna.

Režim uštede energije

I iOS i Android telefoni nude korisnicima aktiviranje režima uštede energije koji automatski prilagođava podešavanja i isključuje sve nepotrebne funkcije telefona kako bi sprečio prekomernu potrošnju energije. Uključite ovu opciju ako želite da telefon koristi minimalnu količinu energije za rad. Naravno, ovaj režim značajno slabi performanse uređaja i predstavlja nužnu meru, ali pravi razliku između funkcionalnog i telefona koji je ugašen.

Dodaci za baterije

Ako je baterija pametnog telefona zamenjiva, u svakom trenutku možete u rezervi imati novu, potpuno napunjenu. Kada se jedna isprazni jednostavno ubacite drugu u telefon. Iako ovo zvuči kao dobra opcija, nažalost većina današnjih uređaja ima interne (integrisane) baterije. 

Pored toga, neke zaštitne futrole za telefone imaju ugrađene baterije, ali su uglavnom dizajnirane samo za određene modele. 

Još jedna odlična opcija jesu eksterni punjači kojima uz pomoć kojih možete dopuniti bateriju dok ste napolju.  Oni su posebno korisni ako u većem obimu koristite pametni telefon.

Izbegavajte velike vrućine i hladnoće 

Velika hladnoća može oštetiti bateriju i brzo je isprazniti, ali niske temperature obično ne uzrokuju nepovratnu štetu, a funkcija baterije će se skoro uvek povratiti kada se uređaj nađe na normalnoj temperaturi. Sa druge strane, izlaganje telefona izvorima toplote i direknom sunucu može trajno oštetiti bateriju, pa vodite računo gde ostavljate vaš mobilni. 

Ako se pridržavate ovih saveta, možete da zaštitite vaš telefon i produžite vek trajanja baterije na kratak ili duži rok ili barem dok ne dođete do punjača. Isprobajte, ne košta vas ništa, a može vam biti od velike pomoći.