SkverFoto: pixabay/biljast

Kako da zaštitite svoj telefon hardverski i softverski?

Autor: InfoKG
14:30 | Utorak, 23 02 2021

Od momenta kada su nastali pa sve do danas  proizvođači mobilnih telefona samo su usavršavali performanse svojih uređaja. Od prvobitnih modela koji su imali isključivo funkciju pozivanja došlo se do toga da ih koristimo za fotografisanje i snimanje, za pristup društvenim mrežama i drugim elektronskim nalozima, a tu je i neizostavna funkcija čuvanja najrazličitijih informacija, fotografija, snimaka i slično.

S obzirom na to da su postali neizostavan deo naše stvarnosti i da sadrže poverljive i druge podatke koje želimo da zadržimo za sebe, jasno je da ih treba zaštiti softverski, a kako niko ne želi da vidi svoj telefon razbijen ili ogreban, potrebna je i fizička zaštita. 

U sledećim redovima informišite se kako da zaštitite svoj telefon i ne strahujete za bezbednost svojih informacija, kao ni šta će se dogoditi ukoliko ga ispustite i slično.

#1 Koji vidovi fizičke zaštite telefona postoje?

Kada je reč o zaštiti telefona u fizičkom smislu, potrebno je da za ekran obezbedite staklo ili foliju, a maska za telefon visokog kvaliteta ili futrola može zaštititi poleđinu i ivice telefona. 

Staklo ili folija - kakav izbor napraviti?

Staklo za ekran je deblje, samim tim je i izdržljivije i otpornije na udarce i padove. Pruža visok nivo zaštite i treba ga izabrati ukoliko zaista ne želite da sa strahom podižete telefon sa poda svaki put kada ga ispustite ili ga neko zakači u prolazu.

Folija je tanja, što znači da je i stepen sigurnosti koji pruža na nešto nižem nivou, pa je možete koristiti za zaštitu od manjih oštećenja koja mogu naškoditi estetici vašeg telefona, ali za druge slučajeve bolje je opredeliti se za staklo.

Ukoliko ste pažljiv korisnik telefona i situacije kada vaš telefon završi na podu su retke ili se čak i ne dešavaju, možete sebi priuštiti luksuz da na ekran stavite samo foliju, ali ako znate da je pravi izazov da se vaš telefon ne razbije već u prvim danima nakon kupovine jer ga koristite tokom obavljanja poslovnih obaveza, sportskih aktivnosti i slično, obezbedite staklo za ekran.

Maske i futrole za telefon - da li su vam potrebne?

Postoji nekoliko vrsta maski za telefon, u zavisnosti od materijala od kog su napravljene, a u odnosu na to razlikuje se i stepen zaštite koju pružaju. Najefikasnijim pokazale su se poliuretanske maske jer je poliuretan izuzetno izdržljiv materijal, a i veoma su pristupačne.

Silikonske i polikarbonske, tj. plastične maske ne zaostaju za poliuretanskim u pogledu nivoa zaštite koju pružaju, a s obzirom na to da su pogodne za dekorisanje, možete ih izabrati u brojnim dezenima, a postoji čak opcija i da kreirate sopstvene.

Pored ovih postoje i metalne, tj. aluminijumske, i drvene, tj. maske od bambusa, koje su izuzetno primamljivog izgleda i pružaju drugačiji osećaj kada uzmete telefon u ruke, ali su i skuplje od uobičajenih modela.

Tu su i kožne futrole ili kako se još često zovu futrole ‘na preklop’ jer imaju zaštitu i za ekran. One su dobro rešenje ukoliko volite kožu, ali je takođe bitno napomenuti da ne pružaju najviši stepen zaštite.

#2 Kako se softverski može zaštititi telefon?

Dve su glavne pretnje kada je reč o softverskoj bezbednosti telefona. Jedna se odnosi na opasnosti od virusa, a druga na provaljivanje podataka (među koje spada krađa pin kodova, lozinki za pristup socijalnim mrežama, fotografija i drugih sadržaja iz telefona). Postavlja se pitanje šta možemo uraditi kako bismo predupredili takve scenarije.

Zaključavanje telefona je opcija koju treba iskoristiti

Svaki model telefona nudi barem neku od opcija za zaključavanje ekrana, a najčešće i više od jedne: zaključavanje otiskom prsta, pomoću prepoznavanja lica, šablonom, lozinkom ili pinom.

Šablon, lozinku i pin kreirate sami, a može ih promeniti samo onaj ko zna postojeću šifru za otključavanje, zato vodite računa ko ima pristup vašem telefonu. Kako bi šifra za otključavanje bila što snažnija, bolje je da ima veći broj karaktera i da sadrži različit tip karaktera (brojeve, slova, simbole, CAPS, razmak).

Kada izađete iz kuće, isključite mogućnost wireless povezivanja

Ovaj potez koristan je i sa aspekta uštede baterije, ali je takođe poželjno da mu pribegnete zbog sigurnosti svog telefona. Tako ćete preduprediti mogućnost da neko pristupi vašem telefonu i sadržaju na njemu bez vaše saglasnosti.

Instalirajte adblocker

Ovo je veoma koristan alat jer će sprečiti pojavljivanje neslućenog broja potencijalno štetnih reklama, oglasa, pop up-ova i sličnih sadržaja koji mogu ugroziti bezbednost vašeg telefona, a na koje sasvim slučajno možete kliknuti. 

Antivirus je obavezna aplikacija na svakom telefonu

Operativni sistem telefona, ali i računara i tableta, svakodnevno su u riziku od virusa koji im mogu manje ili više naškoditi i poremetiti njihov rad. Kako biste to izbegli, instalirajte jedan od brojnih programa za zaštitu od virusa koji se mogu čak i besplatno skinuti.

Ukoliko nameravate da zaštitite svoj uređaj na svaki način, i fizički i softverski, najbolje je da to učinite još na početku, kako ne biste ubrzo nakon kupovine ostali bez novog uređaja ili svoje podatke podelili sa neželjenom publikom.

Nadamo se da su vam informacije izložene u tekstu bile od koristi i da nećete časiti časa da svom telefonu obezbedite najbolju moguću zaštitu!

Izvor: Avokado