SkverFoto: pexels/negativespace

Kako najlakše da prodate svoj automobil?

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 27 10 2021

Došlo je vreme da nađete rešenje za dugo odlagan problem sa vašim starim automobilom? Ne mora nužno da bude oštećen ili star, ali već neko vreme želite da ga prodate i možda zamenite novim, ali ne znate koji je najobolji način za to. 

Postoji nekoliko proverenih opcija kojima najčešće pribegavaju vlasnici automobila i koje su se pokazale kao najrealnije i najefikasnije.

U nastavku teksta smo vam pripremili vodič za prodaju automobila sa pojedinačno opisanim načinima i koracima koje treba da preduzmete u zavisnosti od toga za koju se opciju odlučite.

Prodajte automobil preprodavcima

Ukoliko vam se žuri i pritom znate malo o kupoprodaji automobila ovo je odlično rešenje za vas. Uštedećete sebi dosta vremena i truda, a dobićete relativno dobru cenu. Preprodavci automobila su iskusni u svom poslu i oni će vam sigurno olakšati čitav proces i moći će da vas usmere kako da na najbrži mogući način obavite kupoprodaju.

Većina ljudi je obično nepoverljiva prema preprodavcima, jer oni "snižavaju cenu". Zapravo preprodavci samo naplaćuju svoju brzu i profesionalnu uslugu. Ukoliko vi budete uložili svoje vreme i trud za prodaju automobila, možda uspete sačuvati jednu ili dve stotine evra. 

Za samostalnu prodaju je potrebno vreme, ali i znanje, pa će se posao verovatno odužiti, a vi nećete dobiti novac od prodaje onda kada ste to očekivali. Takođe, bez obzira na stanje automobila, preprodavci najčešće otkupljuju sva vozila, jedino ne ona koja su baš za otpad. 

Na sajtu otkupvozila.rs možete pronaći kontakt profesionalaca koji imaju iskustvo u svom poslu i žele da otkupe vaš automobil.

Prodajte polovni automobil samostalno

Samostalnom prodajom automobila možete ostvariti najveći profit, to je tačno, ali znajte da je u tom slučaju ozbiljan zadatak pred vama. Prodaja dolazi na kraju procesa, a prethodno je potrebno uraditi pripremu.

1# Prikupite dokumentaciju za prodaju

Pre svega je važno da se uverite da je legalno i zakonski moguće da prodate automobil, a to ne možete postići bez određene dokumentacije. Takođe, prateća dokumentacija može probuditi i određenu dozu poverenja kod vašeg potencijalnog kupca, zato se potrudite da prikupite što više dokumentacije.

Svu evidenciju o popravkama, servisima, registracijama, a naročito kupovini je najbolje da prikupite na početku, da biste znali sa čime raspolažete.

2# Pregledajte automobil i otklonite sve veće kvarove

Obavezno pregledajte automobil pre nego što ga ponudite za prodaju. Ne želite da prevarite nekog i da mu automobil stane ‘’iza prvog ćoška’’. Pregled možete obaviti sami ili ga prepustiti svom mehaničaru.

Bitno je da se utvrde svi veliki i mali kvarovi i da se otklone oni krucijalni, a svi koji nisu otklonjeni da se upišu i predoče kupcima, kako ne bi dolazili u neprijatne situacije kada nas nezadovoljan kupac zove i traži novac nazad.

#3 Operite automobil i doterajte ga

Ulepšajte automobil, operite ga, usisajte i pripremite ga za prodaju. Nemojte dozvoliti da mrvice na sedištu odbiju vašeg kupca. Izbacite svo đubre i obratite pažnju na detalje, kao što je recimo, raskliman srednji retrovizor - dotegnite taj šraf.

#4 Napravite dobre fotografije automobila

Ako želite da prodate automobil putem ogasa, od velike je važnosti da imate dobre fotografije, koje će privući kupca. Parkirajte automobil na nekom lepom mestu dok napolju sija sunce i napravite što više fotografija iz uglova iz kojih će potencijalni kupac moći da stekne što realniju sliku.

#5 Napravite oglas i postavite ga na internet

Sada kada imate dobre slike, ostalo je samo još da sastavite tekst oglasa, koji treba da se sastoji od bitnih informacija kao što su: kilometraža, kubikaža, godište, snaga motora, broj vrata itd. i od opisa vozila.

Opis automobila treba da napišete tako da kupac kada dođe na stranicu vašeg oglasa, vidi slike koje ste postavili, vidi informacije i kada pročita opis da poželi da kupi polovan automobil. Slobodno možete malo ulepšati opis, ali ne smete slagati i iznositi apsolutno netačne informacije koje kasnije mogu biti proverene.

#6 Platite reklamiranje svog oglasa

Ako želite da vaš oglas bude što vidljiviji i da brže stigne do potencijalnih kupaca, bilo bi dobro da platite oglašavanje na internetu. Ukoliko vam ipak nije važno da što pre prodate automobil, ne morate plaćati, već možete postaviti oglas na internet sajtove na kojima je to besplatno.

#7 Test vožnja i prodaja automobila

Na samom kraju vam preostaje da kada vas neko kontaktira, budete što profesionalniji i prijatniji. Dogovorite test vožnju, ali nemojte za vreme nje pokušavati da prodate automobil, već se trudite da kupcu bude što ugodnije.

Auto otpad je poslednja šansa za prodaju automobila

Auto otpad možete razmotriti kao poslednju opciju, u slučaju da vam je vozilo potpuno havarisano i sa prednje i sa zadnje strane, i nije u voznom stanju. Imajte u vidu da na auto otpadu ne možete postići neku visoku cenu, tako da ako mislite da ima bilo kakve šanse da se vozilo osposobi i dovede u vozno stanje, savetujemo vam da zaobiđete otpad.

Izvor: Avokado