SkverFoto: pexels/ezz7

Kako pomoći napuštenim mačkama tokom zime

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 29 10 2021

Napuštene životinje koje žive na ulici, tokom godine se sukobljavaju sa različitim uslovima za život. Hlade zime i vrela leta, nažalost, iznova onemogućavaju mnogim psima i mačkama da prežive na ulici - bez skloništa, vode i hrane.

Iako se mačke najčešće smatraju nešto snalažljivijim životinjama od pasa u “divljini” gradova, predgrađa i seoskih naselja - njima je jednako važno obezbediti zaklon tokom, za njih surovih, zimskih dana.

Kako bismo pomogli umiljatim životinjama u komšiluku, pripremili smo tekst od nekoliko saveta i ideja šta možete da uradite ukoliko naiđete na napuštenu mačku tokom zime kojoj želite da pružite pomoć. Naše malo će ljubimcu spasiti život. 

#1 Udomite ljubimca: “Pomozite lutalici - spasite sebe”

Najbolji način je, naravno, da mački pružite stalni topli dom u kojem će joj biti obezbeđeni: redovni obroci, uvek dostupna voda, ukusne poslastice i okruženje puno ljubavi i pažnje.

Ako se nalazite u situaciji da životinji u nevolji možete da pružite zaštitu na ovaj način - ne samo da ćete spasiti jedan život, već će vaša porodica dobiti novog vernog prijatelja koji je neprocenjivog terapeutskog uticaja na ljude.

U tom slučaju je važno da se dobro informišete o pravilnim načinima odgoja mačke kao kućnog ljubimca - pravilima prehrane koja je u skladu sa uzrastom i zdravstvenim stanjem mačeta, adekvatne higijene i metodama prilagođavanja životu sa ljudima.

Koliko god “dobri” uslovi života za novog ljubimca u vašem domu, pripremite se da će prvih dana mački sa ulice biti neophodno neko vreme da se privikne na nove uslove u nepoznatom zatvorenom prostoru.

Izaberite dobro ime za mačora ili mačku i uživajte u svim fazama zajedničkog života. Uprkos svojoj samostalnoj prirodi, mačke lako postaju izuzetno privržene svojoj porodici. Zato očekujte mnogo dragocenih trenutaka sa novim prijateljem.

#2 Pružite privremeni dom - poklonite ljubimca 

Nažalost, neće uvek biti situacija da možete da udomite ljubimca na kojeg ste naišli. Koji god razlog da je u pitanju, ukoliko ne biste mogli adekvatno da brinete o novom ljubimcu tokom čitavog njegovog života - bolje je da pronađete alternativno rešenje za pomoć koje će sprečiti mogućnost da životinja ponovo završi na ulici.

U tom slučaju, najveća pomoć je da mački pružite privremenu zaštitu tokom “ledenog talasa” i upustite u potragu za porodicom koja će vašem četvoronožnom gostu omogućiti stalni dom. 

Takođe, postoje mnoge organizacije i udruženja ljubitelja životinja koji vam mogu pomoći da dođete do većeg broja ljudi u vašem gradu i okolini - baš do onih koji su u potrazi za novim ljubimcem kojeg bi udomili.

Mačku koju želite da udomite treba da “ponudite”, pre svega, zdravu. Spašenu životinju sa ulice najpre odvedite kod veterinara na detaljan prvi pregled, a zatim sprovedite tretman čišćenja od spoljnih i unutrašnjih parazita.

Ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi dobro da macu preselite u novi dom tek kada ona napuni dva meseca. Kada dođe vreme da objavite oglas, bilo bi dobro da se potrudite oko nekoliko lepih fotografija mačke, a zatim sastavite i neodoljiv tekst oglasa koji ćete postaviti na društvene mreže.

Nažalost, moramo napomenuti da je veoma važno da vodite računa kome ćete “predati” mačka ili mačku. Potrebno je da pokušate da se uverite da je u pitanju osoba koja je zaista svesna obaveza koji dolaze sa životinjom i koji će o istoj brinuti na najbolji mogući način.

#3 Napravite sklonište na otvorenom 

Istina je da postoje mnogobrojne akcije pravljenja skloništa za ljubimce na otvorenom. Međutim, takvih akcija definitivno nije dovoljno. Pravljenjem kućice za životinju u blizini mesta gde ste je pronašli ćete značajno poboljšati uslove i pomoći joj da lakše prezimi hladne dane.

Za kućicu vam je potrebna jedna kartonska kutija, malo stiroporske ploče kojom ćete obložiti unutrašnjost kutije i neko manje ćebe ili drugu tkaninu u kojoj će mačka moći da se ušuška.

Takođe, uz sklonište postaviti činijicu sa nešto hrane. Moći ćete da je dopunite svakoga dana i obezbedite mački redovne obroke, a možda će vam se pridružiti i neko od komšija. Važno je da hrana koju dajete maci bude adekvatna za osetljiv stomak mačke - nećete pogrešiti kupovinom vlažne hrane ili granulica u obližnjem pet shop-u.

Šta ako na ulici pronađete mače - kako ga spasiti

Životinje su svakako najranjivije kao bebe. Zato će usamljeno mače na ulici tokom zime biti potpuno bespomoćno. Ukoliko želite da mu pomognete, biće potrebno nešto više truda - veoma mali mačići su uglavnom veoma uplašeni, a zdravlje im je, samo po sebi, izuzetno krhko.

Imajte u vidu da mačići nemaju regulaciju telesne temperature, pa je potrebno da ih ušuškate u toplo ćebe. Ukoliko osetite da se plaše ili plaču - pažljvo ih pokrijte ih preko glave kako bi se umirili. 

Kako zbrinuti mače sa ulice - prvi pregled kod veterinara 

Prvi korak je da odvedete mače kod veterinara na njegov prvi pregled. Veterinar će vam dati najbolje upute kako da vodite računa o mačetu u skladu sa njegovim zdravstvenim stanjem i uzrastom.

Takođe, važno je očistiti mače od potencijalnih spoljašnjih parazita - buvica i krpelja, unutrašnjih - crva i glista, kao i infekcija ili virusa. Veterinar će vas uputiti u sve potrebne korake kako bi mače, uz malo sreće, za kratko vreme bilo potpuno zdravo.

Svakoj mački je za srećan život nephodno da se oseća sigurno, da ima dovoljno toplote, vode i hrane. Na ulici je nemoguće ispuniti sve pomenute uslove, pa je macama na ulici pomoć uvek potrebna.

Napuštene mačke na ulici se suočavaju sa mnogim otežanim uslovima tokom cele godine, od kobnih visokih letnjih temperatura - pa sve do ledenih zimskih meseci. Bilo da ste u mogućnosti da im pružite ili pronađete dom zauvek ili ćete im pak redovno doturiti obrok pokraj skloništa na otvorenom - pomoć mačkama na ulici je divan gest kojim ćete životinji ulepšati i olakšati, ni malo lak, život.
 

Izvor: Avokado