SkverFoto: pixabay/stevepb

Koje posuđe treba da sadrži svaka kuhinja?

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 02 02 2021

Bez obzira na to da li svakodnevno kuvamo ili to činimo nešto ređe, većina naših kuhinja uglavnom obiluje raznim posuđem. Verovatno da se na policama mnogih kuhinjskih elemenata nalazi bar nekoliko sudova koji se koriste ekstremno retko ili čak nikad.

U daljem tekstu potrudićemo se da izdvojimo ono posuđe koje zaista treba da ima svaka kuhinja i koje vam omogućava da pokažete sve svoje gastronomsko majstorstvo bez muke.

#1 Svaka kuhinja podrazumeva kvalitetan escajg

Kako bi ukusni zalogaji hrane obradovali vaša nepca, potreban vam je escajg za ručavanje. Ovaj deo posuđa koristi se svakodnevno i zato je veoma važno da bude izrađen od kvalitetnog i postojanog materijala i bude jednostavno za upotrebu.

Najbolje je da escajg bude od inoksa, materijala koji s vremenom ne gubi boju, veoma je izdržljiv i jak, što znači da se nećete zlopatiti sa tupim i neupotrebljivim noževima. Inoks se može održavati pranjem u mašini, bez straha da će se oštetiti.

Obično je set za šest osoba dovoljan da namiri potrebe većine porodica, ređe su to veći setovi. Oni sadrže po pet elemenata za svaku osobu, među kojima su kašika, viljuška, nož, kafena kašika i vijuška za dezert.

#2 Set tanjira za sve prilike je neizostavan

I setovi tanjira koji su najčešće u upotrebi namenjeni su za šest osoba, te se u svakom kompletu dobija zapravo 18 tanjira, što znači za svaku osobu po jedan plitki, duboki i tanjir za dezert.

Bilo da kupujete sebi ili za poklon, najbolje je birati posuđe jednostavnijeg dizajna, koje se može upotrebiti u raznim prilikama. Tanjiri treba da budu usklađeni sa ambijentom za koji su namenjeni, zato je najsigurnije ne hvatati se za one sa zahtevnijim i teže uklopivim ornamentima.

S obzirom na to da su tanjiri svakodnevno u upotrebi, i te kako je isplativo uložiti u kvalitetne i lepe tanjire - u njima će svako vaše kuhinjsko umeće dobiti zaokružen izgled.

#3 Kvalitetan set noževa je neophodan 

Svako ko se barem povremeno hvata u koštac sa izazovima spremanja hrane zna koliko je važno imati set oštrih i pouzdanih noževa, pogodnih za sečenje ili sitnjenje bilo koje namirnice. 

Set treba da se sastoji od noževa za nekoliko namena - za sečenje hleba, mesa, povrća, voća i sl. Noževi sa užim oštricama pogodni su npr. za sečenje sirovog mesa, a njima se takođe može ljušiti povrće ili voće. Noževi sa širokim oštricama pogodni su za seckanje i sitnjenje raznih namirnica.

#4 Višenamenske sklopive posude olakšaće vašu svakodnevicu

Kao što im i sama reč kaže, ovakve posude mogu da posluže u razne svrhe, tako da su i te kako potrebne u svakoj kuhinji. Mogu služiti za čuvanje hrane u frižideru, za pakovanje hrane koja se nosi u školu, na izlet, putovanje i slično.

Jedan set ovakvog posuđa olakšaće vam dileme u šta da spakujete svoj zdravi obrok ili obrok za dete, a i uštedeće mesto u frižideru, koje bi u suprotnom zauzeli glomazniji delovi posuđa, kakve su npr. šerpe u kojima se sprema hrana.

Postoji još jedna, sve učestalija prenost sklopivih posuda - mogu se koristiti i u mikrotalasnoj pećnici. To vam omogućava da za podgrevanje hrane ne prljate nove sudove, samim tim imate i manje sudova za pranje.

#5 Važan deo kuhinje svakako je i komplet šerpi i tiganja različite veličine 

Kada se opredeljujete za odgovarajući set, pored toga što obraćate paćnju na cenu, treba da vodite računa i o tome od kog su materijala napravljeni. Nisu svi materijali podjednako izdržljivi niti bezbedni za ljudsko zdravlje.

Nije isto spremati za jednu ili dve osobe i praviti gozbu za nekoliko ljudi. Upravo je zato važno da imate posuđe adekvatne veličine - nisu potrebe za spremanjem uvek iste.

Još ako se uzme u obzir da se ovo posuđe takođe često koristi, da se u njemu hrana priprema, a da često služe i za spremanje slatkih poslastica, ne samo slanih, ulaganje u njih je i te kako dobra i isplativa investicija.

#6 Daska za sečenje je nezaobilazna u dobro opremljenoj kuhinji

Ovaj kuhinjski predmet upotrebljava se svaki put kada se nešto sprema, bilo da je slatko ili slano, jer treba iseći meso, voće, povrće. Čak i da ne spremate hranu često, potrebna je za sečenje hleba, zbog čega predstavlja još jedan neizostavan deo posuđa.

Ukoliko je kuvanje vaša strast kojoj ste svakodnevno posvećeni, sami ćete prepoznati šta vam još treba pored navedenih stavki. Izbegavajte da gomilate nepotrebno posuđe, samo će vas frustrirati dok tražite ono što vam stvarno treba.

Napravite pravi izbor svojih saveznika u kuhinjskim majstorijama i uživajte u pripremi jela kao što se uživa i tokom degustacije!

Izvor: Avokado