SkverFoto: pexels.com/max-artbovich

Koje su prednosti stanova u novogradnji?

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 17 05 2021

Kupovina stana je izuzetno veliki korak jer ne predstavlja samo puku fizičku promenu lokacije, već je i prilika za novi početak, jedna od životnih prekretnica kako za sebe, tako i celu porodicu. Veliki je broj faktora koji mogu uticati na našu konačnu odluku za izbor novog doma.

Potrebno je dobro razmisliti o širokoj ponudi na tržištu, s obzirom da dolazi do ekspanzije u sferi građevinarstva. Činjenica je da se, naročito u velikim gradovima, gradi veliki broj stambenih objekata i zasebnih naselja, pa je očigledno i potražnja za njima ogromna. 

Sve je više modernih stanova sa odličnim rešenjima za udoban i kvalitetan život. U nastavku teksta možete saznati koje su glavne prednosti za kupce stanova u novogradnji.

Novi stambeni kompleksi pružaju sve mogućnosti savremenog načina života

Veliki broj investitora se u prethodnom periodu odlučilo za izgradnju modernih stambenih kompleksa, koji pružaju brojne pogodnosti za mlade parove i porodice sa decom. Najveći broj stanova u novogradnji upravo i pripada nekom od pomenutih naselja koja predstavljaju zasebnu celinu.

U tom pogledu, pruža se mogućnost odabira još uvek nesagrađenog stana. Ukoliko se odlučite za kupovinu novog doma, stanovi u izgradnji na sjajnoj lokaciji su odlična prilika da izaberete prostor koji će odgovarati vašim potrebama i mogućnostima. 

Na taj način je moguće obezbedti sebi kvadraturu i raspored stana tako da u potpunosti odgovaraju vašim potrebama. Unapred se možete dogovoriti oko rasporeda sanitarnih čvorova i materijala korišćenih za izgradnju. 

Čest je slučaj da se pomenuti stambeni kompleksi grade tako da poseduju i sopstvenu školu, vrtić ili bolnicu ili da se nalaze blizu tih institucija, bitnih za roditelje sa malom decom. Pored toga, imaju i raznovrstan sadržaj za mališane u vidu sređenih parkova, a za odrasle postoji prostor za sportsko-rekreativni sadržaj, kao i kafići i restorani. 

Stambeni kompleksi ovog tipa pružaju bezbednost za vas i vaše najbliže, s obzirom na činjenicu da u većini slučajeva poseduju video nadzor i obezbeđenje.

Kupovinom novog stana dobija se potpuno nov i uređen prostor

Ukoliko se odlučite za starogradnju, postoji velika mogućnost da će biti potrebno renoviranje stana. U tom slučaju, potrebno je uračunati koliki će biti troškovi potrebni za kompletno sređivanje stana i sabrati to sa cenom nekretnine. 

Upravo je zbog toga veoma čest slučaj da stanovi u starogradnji budu skuplji ukoliko se uračuna i renoviranje. Sa druge strane, stanovi u novogradnji pružaju kvalitetne instalacije, stolariju, nove prozore i jedan potpuno nov i opremnljen prostor prilagođen potrebama savremenog čoveka. 

Kod kupovine nekretnine, bitno je istaći da su novi objekti, zbog svojih materijala i propisa gradnje energetski efikasniji, te zahtevaju manji utrošak za održavanje. PVC stolarija je nešto što je postalo obavezno kod novogradnje, a prednosti su u lakšem održavanju, boljem dihtovanju i praktičnosti upotrebe.

Obezbeđeno parking mesto za manje stresan dan 

Jedan od većih problema u gradovima je povećan broj automobila u saobraćaju, što utiče na manji broj parking mesta. Mnogi ne mogu da pronađu mesto za parkiranje blizu svoje zgrade, pa u nekim slučajevima to uspevaju tek nekoliko blokova dalje.

Moguće rešenje za ovaj problem nalazi se u obezbeđivanju parking mesta za svakog vlasnika stana u određenoj zgradi, što veliki broj stambenih kompleksa u novogradnji želi da ispuni.

Takođe, ukoliko se odlučite za kupovinu stana u jednom od pomenutih naselja, moguće je da vam potrebne lokacije budu u blizini, te automobil nećete morati da koristite često.

Povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana

Zakonom o porezu na dodatu vrednost, definisano je da fizičko lice koje je državljanin Republike Srbije, ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, na lični zahtev ima pravo na povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana.

Porez na dodatu vrednost se plaća ako se stan kupuje direktno od investitora, odnosno lica koje se bavi izgradnjom, kupovinom i prodajom nekretnina. Porez u iznosu od 10% je uračunat u ukupnu cenu nekretnine, a kupci ostvaruju povraćaj određenog dela novca. 

Kako bi se refundiranje ostvarilo, neophodno je da stan bude do površine od 40 kvadratinih metara za kupca, a za svakog drugog člana pojedinačno se dobija mogućnost za proširenje od 15 kvadratnih metara, kako bi se uvažilo pravo za povraćaj poreza. Potrebno je da svi članovi domaćinstva budu prijavljeni na istoj adresi, a sva lica za koje je prijavljen povraćaj PDV-a, to pravo neće moći da ostvare prilikom sledeće kupovine druge nekretnine.

Ova pogodnost je poprilično velika olakšica za sve mlade ljude koji se odlučuju za kupovinu novog doma. Mogućnost za refundiranje PDV-a je jedna od glavnih stavki zbog koje sve veći broj ljudi želi da kupi novi stan. 

Uvideli smo da je kupovina stana danas postala porpilično veliki korak, a pomenutim poreskim olakšicama hrabre se mladi da se na ovo i odluče. Stanovi u novogradnji su odlično rešenje za one koji žele da sebi i svojoj deci obezbede udoban prostor. Cena jeste nešto malo veća nego kod stanova u starogradnji, ali se dobija i mnogo bolji kvalitet. Bitno je imati u vidu da je ovakva kupovina pravo ulaganje u budućnost, pa je potrebno obraditi pažnju na kvalitet same gradnje, lokaciju, parking, kako bi mogli doneti najbolju moguću odluku.

Izvor: Avokado