SkverFoto: Pexels - Ilustracija

Kupili ste nov pametni telefon, evo šta odmah treba da uradite

Autor: Srbijanka Stanković
13:00 | Nedelja, 30 04 2023

Pametni telefoni su definitivno promenili način na koji živimo. I ne samo da smo počeli da menjamo svoje navike zbog telefona, već sve češće menjamo i mobilne uređaje. Menjamo ih jer su zastareli, sporije rade ili jednostavno zato što želimo da imamo najnoviji model našeg omiljenog brenda sa boljim karakteristikama i funkcijama. 

Odabir novog telefona može biti uzbudljivo iskustvo, posebno ako je od prethodne kupovine prošlo više godina. Ali nakon što se konačno odlučimo za model koji nam najviše odgovara, šta je to što bismo prvo trebali da uradimo na njemu da bismo uređaj učinili funkcionalnijim i da bismo ga zaštitili? Pročitajte!

Pažljivo pregledajte svoj novi telefon

Svi očekujemo da će sve biti u redu kada otvorimo kutiju u kojoj se nalazi nov telefon. Međutim, može se dogoditi da neka sitna fabrička oštećenja ne primetite odmah, nego tek nakon izvesnog perioda. U slučaju da su ta oštećenja fizička, verovatno vam neće biti priznata garancija.

Zato je važno da nakon što kupite uređaj odmah detaljno vizuelno pregledate sve njegove delove. Pogledajte sva mesta spajanja, kao i sve priključke. Takođe, proverite i sve dodatke koji dolaze sa pametnim telefonom, od punjača do slušalica. Probajte da izvadite ležište za SIM i micro SD karticu i proverite da li normalno funkcioniše. Ako primetite bilo koji problem, odmah idite do prodavca i uložite reklamaciju. Naravno, ovakvi slučajevi su prava retkost, ali je predostrožnost uvek pametna!  Kada proverite sve detalje, možete da startujete sa upotrebom i uživanjem u novim mogućnostima i inovativnim opcijama koje svaki nov telefon donosti korisnicima.

Naravno, stari aparat nemojte bacati. Možete ga unovčiti tako što ćete potražiti radnje koje rade otkup telefona. U zavisnosti koliko je vaš telefon star i u kakvom se stanju nalazi dobićete i odgovarajuću novčanu ponudu za njega.
 
Nabavite zaštitnu opremu

Pre nego što izvadite svoj pametni telefon iz kutije i počnete da ga koristite, potrudite se da ga maksimalno zaštitite. Nabavite svu neophodnu zaštitnu opremu. Nema ničeg goreg nego da nov, tek kupljen uređaj ispustite iz ruke i oštetite mu ekran. Zato obavezno stavite zaštitno staklo. Ekran je kod većine modela jedan od najskupljih a svakako je i jedan od najčešćih delova koji se menjaju usled oštećenja. 

Takođe, nabavite zaštitnu masku ili futrolu. To je još jedan neophodan aksesoar svakog mobilnog telefona. Ukoliko se dogodi da vam telefon ispadne, maska će amortizovati udarac i smanjiti verovatnoću da dođe do oštećenja. 

Imajte na umu da ukoliko nemate zaštitnu opremu a oštetite aparat, moraćete da ga popravljate o svom trošku. Za fizička oštećenja garancija ne važi, a popravke, pogotovo na novom telefonu, mogu biti prilično skupe, čak toliko da se ne isplati popravljati ga. Onda vam jedino ostaje da na internetu ukucate pojam otkup telefona Beograd ili drugi grad u kome živite i pronađete najbližu radnju koja se bavi kupovinom oštećenih, starih i polovnih mobilnih uređaja.
 
Podesite bezbednosne funkcije na vašem telefonu

Postavite najviši sigurnosni nivo koji možete na vašem novom mobilnom uređaju. Za većinu novih pametnih telefona to znači podešavanje zaključavanja pomoću otiska prsta. Osim sigurnosti, tu je udobnost. Mnogo je lakše otiskom prsta otključati uređaj nego upisivati pin ili crtati odgovarajući šablon. Neki od najnovijih modela imaju i opciju prepoznavanja lica.

Takođe, ako ste na primer kupili Samsungov telefon, imate mogućnosti lociranja i daljinskog upravljanja. To je odlično rešenje ako izgubite mobilni ili vam ga neko ukrade. Da biste to mogli da uradite kliknite na “Settings”, pa zatim na “More Permission” a onda na “Security”. Zatim odaberite opciju “Find My Mobile” pa “Remote”. 

I većina drugih proizvođača nudi ovaj vid zaštite, ali ne svi, pa ukoliko je na vašem novom uređaju nema, u tu svrhu možete iskoristiti i neke od aplikacija poput “Where`s My Droid” ili “Android Lost”.

Još jedna dobra opcija koja se tiče bezbednosti podataka i Samsunga je i “Repair mode”. Aktiviranje ove opcije omogućava zaključavanje podataka, ali ne i telefona dok je na servisu.

Preuzmite potrebne aplikacije i izbrišite one koje vam nisu potrebne

Sa toliko velikim brojem aplikacija koje su danas dostupne, na pametnim telefonom možete uraditi gotovo sve. Poboljšanje i praćenje produktivnosti, zdravlja, vođenje finansija, plaćanje računa i igranje igrica su samo neke od mogućnosti. Pa u zavisnosti od toga koji model pametnog telefona ste kupili, posetite Google Play prodavnicu, Apple Store ili Windows Phone Store. 

Verovatno već imate naloge na društvenim mrežama pa će vam i na novom uređaju biti potrebni Viber, Facebook ili Instagram. Ukoliko se neke od aplikacija koje ste imali na starom uređaju već nalaze i na novom, proverite da li su ažurirane i ako nisu, ažurirajte ih odmah. 

Ne zaboravite i da izbrišete nepotrebne aplikacije. Mnogi proizvođači pametnih telefona postavljaju veliki broj svojih aplikacija. Neke od njih ćete često upotrebljavati dok druge mogu biti potpuno beskorisne za vas. One za koje smatrate da vam nisu potrebne izbrišite ako je to moguće ili ako nije, jednostavno onemogućite njihovo pokretanje i ažuriranje. Na taj način ćete dodatno ubrzati rad vašeg pametnog telefona. 

Ovo su samo neke od stvari koje biste trebali odmah da uradite nakon kupovine novog mobilnog uređaja. Ne dozvolite da zbog nemarnosti oštetite mobilni aparat i izgubite garanciju. Uradite ovih par jednostavnih koraka i uživajte u svom novom telefonu!